Відомий шеф-кухар Олексій Зімін радить у спеку приготувати ягідний сорбет. Оригінальний рецепт сорбету містить насамперед полуницю, проте готувати його можна і з інших ягід. "Це простий в приготуванні десерт кращий за морозиво. Бо після морозива хочеться пити, а після сорбета хочеться хіба що ще трохи сорбету, - стверджує шеф-кухар.

Інгредієнти:
- будь-які свіжі ягоди (бажано полуниця) — 300 грамів
- цукор — 75 грамів
- сік одного лимона
- вода — 25-30 грамів
Приготування:
Помити і почистити від зелених паростків полуниці. Порізати ягоди на дольки товщиною приблизно по 3 мм., а 3-4 ягоди лишити цілими для декору.
Викласти порізану ягоди у миску. Засипати цукром. Додати сік одного лимону і води. Лишити постояти мінімум на 15 хвилин. За цей час полуниця має зацукруватися й пустити сік. Тоді — подрібнити ягоди блендером до однорідного пюре. На це піде 3-4 хвилини.
Процідити полуничне пюре через сито, щоб однорідність стала повною.
Перелити пюре у невисоку простору ємність, аби розтеклося по дну рівним шаром. Прибрати в морозильник на годину. Після того - дістати й поворуши суміш виделкою для того, аби наситити сорбет повітрям.
"Ворушити масу треба обов'язково, інакше вийде не сорбет, а заморожений лід, - каже Зімін, - Замість виделки можете взяти жорсткий вінчик".
Знову приберати масу в холод. Повторити ворушіння через ще тричі з інтервалом у годину, а потім через дві. Лишіть десерт у морозильнику на ніч. Наступного для столовою ложкою сформувати з сорбету кульки. Викласти на тарілки, прикрасити дольками свіжої полуниці й листками м'яти.
"Сорбети завжди прості у приготуванні, але вимагають терпіння: щогодини їх треба ворушити, а повністю замерзають вони тільки за ніч. Зате зранку можна почати день прямо з нього. У доповнення до цукру можна додати також 15 грамів глюкози. Це допоможе цукровим кришталикам швидше розчинитись. А сам сорбет стане м'якшим — з нього буде легше формувати кульки до подачі".
Такий самий десерт можна зробити з малини і чорниці. Пізніше, коли врожай ягід закінчиться, пюре для такого сорбету можна зробити з яблук і груш, а готовий прикрасити також збитими вершками і подавати з чайною ложкою меду.
Коментарі