понеділок, 14 квітня 2008 17:12

"За кількістю самогубств Україна — на сьомому місці у Європі"

  Ігор Поканевич: ”Українці в середньому живуть на 12 років менше за громадян інших європейських країн”
Ігор Поканевич: ”Українці в середньому живуть на 12 років менше за громадян інших європейських країн”

Керівник українського бюро Всесвітньої організації охорони здоров"я Ігор Поканевич, 30 років, каже, що підвищення зарплатні лікарям ситуацію у вітчизняній медицині не покращить.

У чому різниця у ставленні до свого здоров"я між європейцями і українцями?

— Європейці уважні до свого здоров"я, відповідальні щодо цього. Згідно з соціологічними опитуваннями, українці останнім часом теж стали приділяти йому більше уваги. Для 95 відсотків опитаних воно стоїть на першому плані в системі цінностей. Але водночас наші люди мало що роблять для збереження свого здоров"я. Україна займає сьоме місце у світі за кількістю курців. А от серед європейців більшає прихильників здорового способу життя, регулярної діагностики, занять спортом. Не дивно, що українці в середньому живуть на 12 років менше за громадян інших європейських країн.

Яка картина хвороб характерна для українців?

— На першому місці в нас серцево-судинні захворювання, на другому — онкологічні. Високі показники травматизму: дорожнього, на робочому місці, побутового. Одні з найвищих у Європі показники захворюваності на туберкульоз, ВІЛ/СНІД.

Вчені твердять, що у світі серед захворювань починає лідирувати депресія. Як із цим в Україні?

— Проблема психічних захворювань, зокрема й депресивних розладів, у нас теж існує. Поки що їй не приділяють належної уваги. Й даремно. За кількістю самогубств Україна — на сьомому місці в Європі. Необхідні заходи зі збереження психічного здоров"я нації.

Існує думка, що збільшення зарплатні лікарям — головне в реформі медичної галузі. Що скажете?

— Одне лише підвищення зарплати не зможе змінити ситуацію на краще. До того ж у сотні разів збільшити оклади медичним працівникам наша держава не в змозі. Для цього потрібно переглянути механізми фінансування медицини.

Чи практикують у Європі подяку лікареві в "конверті"?

— Там такого немає. А от система гонорарів може бути однією з механізмів фінансування охорони здоров"я. У деяких країнах ЄС є така практика. Там, де на рівних існують державна й приватна медицини. Гонорари характерні саме для приватного сектору.

Нині у світі багато говорять про глобальні зміни клімату. Вони є загрозою для здоров"я людей?

— Так, дедалі більше люди відчувають вплив кліматичних змін на своє здоров"я. За прогнозами ВООЗ, підвищення середньорічної температури на три градуси в європейському регіоні призведе до 86 тисяч додаткових смертей щорічно. Небезпекою стає літня спека. 2003 року у країнах Європи від неї загинуло майже 70 осіб. Після цього багато держав докладають зусиль щодо зниження впливу клімату на здоров"я людей. Рекомендують правильне харчування, обмеження вживання алкоголю, профілактичні заходи тощо. Нейтралізуючи фактор навколишнього середовища, можна запобігти 19 відсотків смертей. В Україні це 155 тисяч щорічно.

Хто найуразливіший до глобального потепління?

— Літні люди. Для них передчасну смерть може спричинити тепловий напад, серцево-судинні, ниркові, респіраторні захворювання. Ризикують своїм здоров"ям і мало захищені родини, які не мають грошей на нормальне харчування, лікування, житлові умови.

Зараз ви читаєте новину «"За кількістю самогубств Україна — на сьомому місці у Європі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути