середа, 18 червня 2008 16:14

"Вільні медіа є чи не єдиною ознакою цивілізованої демократії в Україні"

  Олена Милосердова: ”Професійний рівень наших журналістів та редакторів дозволяє передплатникам дізнаватися новини першими”
Олена Милосердова: ”Професійний рівень наших журналістів та редакторів дозволяє передплатникам дізнаватися новини першими”

Українському незалежному інформаційному агентству новин — УНІАН — виповнюється 15 років. Керівник відділу політики інформаційного Олена Милосердова, 38 років, каже, що робота в інформагенції означає особливу відповідальність — адже її продукція розходиться по газетах, на телебачення й радіо.

Як вам вдається витримувати конкуренцію на інформаційному ринку?

— Постійно зростає обсяг інформації, яку видає агентство. Щодня на основній стрічці ми випускаємо майже 200 новин, за місяць — чотири-п"ять тисяч інформацій. Журналісти диктують новини безпосередньо із прес-конференцій, з подій або збираючи коментарі. Великий обсяг становить регіональна інформація, адже УНІАН має кореспондентів в усіх обласних центрах.

За останні роки агентство також суттєво розширило коло своїх інформаційних продуктів. Сьогодні це не лише стрічка новин, а й високорейтинговий сайт, з якого можна перейти на сторінки численних УНІАНівських спецпроектів — "Культура", "Здоров"я", "Права людини", "Євро-2012" та багато інших.

Розширюємо й географію власних новин. Понад півтора року працює наш корпункт у Брюсселі, зараз відкриваємо в Москві.

Наскільки оперативно новини потрапляють до передплатників УНІАН?

— Практично миттєво. Професійний рівень наших журналістів та редакторів дозволяє передплатникам дізнаватися їх першими. Втім, іноді такими стають перехожі, що відпочивають на лавочці, або пасажири громадського транспорту — це коли журналіст терміново надиктовує новину після події або в нього — впритул друга подія, на яку треба вчасно встигнути.

Чи цікаво працювати кореспондентом інформагентства?

— Ти можеш побувати в інших країнах чи бути на борту літака, що здійснює екстрену посадку. Можеш супроводжувати демонстрацію і підпасти під кийки або "черемуху" спецзагону. Можеш добу просидіти в далекому аеропорту, заночувати у щитовій Верховної Ради або у прес-центрі Секретаріату президента. Трапляється уривками спати на роботі. Наприклад, під час помаранчевої революції агентство працювало цілодобово. А ще ти можеш побачити, як у посадовця поцілили яйцем і миттєво прийняти рішення: передавати цю інформацію чи бути "як усі"?

Щодня випускаємо майже 200 новин

Взагалі прийняття рішення, формулювання висновку чи новини, яка потім розійдеться в Інтернеті, по газетах, на телебаченні та радіо, — це серйозна відповідальність. І журналіста, який продиктував, і оператора, який набирав текст, і редактора, який випустив новину у світ. Але в тому й полягає робота працівників агентства — бути "застрільниками" новин.

У назві УНІАН є слово незалежне. Невже ніхто не намагається впливати на вашу політику?

— Незалежність наших новин — у подачі позицій і точок зору всіх політичних сил або владних структур, хто б не був на коні сьогодні. Свідчення цього — стале зростання попиту на нашу продукцію.

Стосовно ж намагань впливати, то можна згадати осінь 2002 року. Тоді спроба примусити УНІАН працювати "як треба" викликала відкритий спротив і завершилася виведенням проблеми тиску на ЗМІ на публічний, загальнонаціональний рівень. Значною мірою стала поштовхом до створення в Україні незалежної медіаспільноти.

На вашу думку, в Україні існує цензура?

— На щастя, я її не відчуваю. Сподіваюся, колеги з інших засобів масової інформації також. Хоча навряд чи варто самозаспокоюватися — сьогодні нагороди з рук влади отримують ті, хто вчора був тим самим гнобителем свободи слова.

Але все ж більш-менш вільні ЗМІ є сьогодні в Україні майже єдиною ознакою цивілізованої демократії. Це розумієш, коли бачиш, як ледь не щороку за допомогою виборів намагаються переділити сфери впливу, спостерігаєш покалічено-затяжний конституційний процес, війну між гілками влади, риторику замість ідеології або дій.

Зараз ви читаєте новину «"Вільні медіа є чи не єдиною ознакою цивілізованої демократії в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути