четвер, 16 жовтня 2008 20:02

Німецькому послу приписали думку Тарасюка

"Ганс-Юрґен Гаймзьот наголосив, що "Німеччина в будь-якому разі підтримуватиме Україну, але ліпше було б, якби українські парламентарі досягли внутрішнього консенсусу". Нові позачергові вибори до Верховної Ради України, зауважив посол, "можуть віддалити Україну від НАТО та Європейського Союзу". Це з повідомлення прес-служби Верховної Ради про зустріч голови парламентського комітету з євроінтеграції Бориса Тарасюка з послом Німеччини, яка відбулася цього тижня. "У Європі попередили, що вибори можуть віддалити Україну від ЄС і НАТО", — під таким гучним заголовком розійшлося воно по ЗМІ.

Оскільки подібна прямолінійність дипломата виглядала підозрілою, "ГПУ" попросила посольство Німеччини підтвердити  ті слова. "Пана посла Гаймзьота процитовано неправильно, — відповів перший секретар посольства Мануель Міллер. — Він не порівнював  вибори в Україні та близькість до НАТО та ЄС. Насправді сказав таке: "На жаль, Україна стосовно важливих міжнародних показників, наприклад у рейтингу Світового Банку "Дуінґ бізнес" та в рейтингу  організації "Транспаренсі інтернешнл", й надалі відкочується назад. Цим Україна  віддаляється від НАТО і ЄС. Їй слід постаратися, аби подолати відставання від останніх у цих рейтингах країн — членів ЄС".

Вигідно було лягати під Кучму — лягали

Борис Тарасюк — противник дострокових виборів, отож таке "коригування" слів посла Німеччини навряд чи випадкове. Справа для лідера Народного руху не нова. Подібні трюки активно увійшли в українську практику в бутність його міністром закордонних справ у 1998–2000 роках. В Україні тоді часто намагалися ось так відкоригувати невтішні оцінки, які давали в Європі Леоніду Кучмі. Ну а за кордоном українські посадовці навпаки намагалися представити тодішнього президента небувалим демократом. Тарасюк старався особливо.

Дострокові вибори Україну до Європи не наближають, але й навряд чи віддаляють. Вона просто залишається на вже звичному для себе місці. Нинішня ситуація — лише елемент тої трясовини, яка міцно засмоктала країну. А чи не першопричиною всіх бід є щира турбота наших "державників" не за європейське майбутнє України, а за власні депутатські мандати, міністерські чи прем"єрські крісла. Майже немає у нас політиків, які відчували б Європу, її цінності, мали б європейську політичну культуру і принциповість. Вигідно було лягати під Кучму — лягали. Нині зручно під Тимошенко — нема проблем. Треба ж місце у виборчому списку собі забезпечити. І така "гнучкість" притаманна політикам з усіх таборів.

Сама ж Тимошенко їздила цього тижня на саміт Європейської народної партії, членами якої є "Батьківщина" та "Наша Україна". Нещодавно в Брюсселі я запитав віце-президента ЄНП Яцека Саріуш-Вольського про його ставлення до факту, що саме ці дві політичні сили фактично закопують європейське майбутнє України. "Свого часу я особисто запрошував "Батьківщину" до Європейської народної партії. Тепер запитую себе — чи не помилявся?" — відповів той.

Зараз ви читаєте новину «Німецькому послу приписали думку Тарасюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути