вівторок, 13 червня 2017 05:15

НАБУ регулярно "зливає" інформацію про справи

Національне антикорупційне бюро відкрило справу проти мера Києва Віталія Кличка після розслідування програми "Схеми". Кримінальне провадження базується на розслідуванні, яке вийшло в ефір у грудні торік.

"Щодо "сенсації" про мої нібито незадекларовані будинки: НАБУ перевіряє мою декларацію? Це їхня робота – перевіряти інформацію, зокрема, і за зверненням громадських організацій, депутатів чи журналістів. Для охочих "жувати повітря": всю необхідну інформацію і пояснення я надав бюро давно. Що належить мені, задекларував. Будинки – у власності компаній брата. Як ми заробили статки, знає весь світ", – пише у соцмережі Віталій Кличко, 45 років.

Над тим, що бюро імітує бурхливу діяльність, знущаються й інші політики. Колишній народний депутат Микола Мартиненко публічно звернувся до директора НАБУ Артема Ситника з проханням припинити піаритись на його імені.

– Згадки мого імені стали ідеєю-фікс для керівників НАБУ. Пан Ситник піариться на Мартиненку майже в кожному зі 140 інтерв'ю та 600 коментарів, якими хвалиться НАБУ як своїм досягненням, – каже Мартиненко.

– Це їх єдине досягнення за два роки роботи. Відомство Ситника і далі безрезультатно проїдає бюджетні мільярди. Тому звертаюсь до керівників бюро Ситника й Углави: ідіть у Спеціальну антикорупційну прокуратуру і пошвидше передавайте обвинувальний висновок до суду для розгляду. Ви ж півтора року фабрикували справи проти мене. Чи нічого передавати?

Водночас НАБУ залякало суддю, який мав розглядати справу щодо незаконного призначення Гізо Углави на посаду першого заступника голови бюро. Заступник голови Окружного адміністративного суду Євген Аблов взяв самовідвід.

"Суд із 7-ї ранку обшукують люди зі схожими нашивками, як у НАБУ. Суддя Євген Аблов пов'язує ці дії з тим, що в адмінсуді розглядають дві справи проти бюро, – пише в соцмережі суддя Богдан Санін 26 травня. – В одній громадська організація оскаржує створення Громадської ради при НАБУ. У другій – призначення заступником директора НАБУ Углави, бо у нього два громадянства. Суддя Аблов учора був на допиті в бюро як свідок і підтвердив втручання НАБУ в судовий процес із розгляду цих справ. Імовірно, санкцію на обшук дав районний суд міста Львова. Ніяких офіційних документів не показували".

НАБУ регулярно "зливає" інформацію про справи, працюючи на піар, а не на результат, пише 42-річний Андрій Миселюк, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог".

"Глава САП Назар Холодницький нарікав, що попри особисту заборону розголошення будь-якої інформації слідства у справі "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, вона стала відома всьому світу. А нещодавно видання "Українська правда" описало один день роботи керівника бюро. Артем Ситник обговорював за закритими дверима із главою Ради громадського контролю НАБУ Олексієм Гриценком конфіденційну інформацію. Вона стосується вручення детективами бюро підозри Миколі Мартиненку. А за кілька годин – коли підозру ще не вручили – Гриценко у "Фейс­буку" розголошує про це всім і кожному, – пише Миселюк.

– Піар у роботі "нових антикорупціонерів" тісно переплівся з політикою. Про це неофіційно говорять і в європейських посольствах. Цікаво, що думають про це їхні американські донори?"

Тим часом, у НАБУ хваляться тим, що детективи добре грають у шахи.

"Детективи демонструють високі результати у змаганнях. Цього разу в шаховому турнірі бюро представляли четверо співробітників. Кожен провів по вісім партій із регламентом 15 хв. Один із детективів переміг у семи партіях та в підсумку посів друге місце, другий – здобув чотири перемоги й увійшов у п'ятірку першості", – йдеться на сторінці бюро у "Фейс­буку".

За громадську раду НАБУ масово голосували російські користувачі

31 травня на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро голосували за кандидатів у Раду громадського контролю НАБУ.

"Бюро з гордістю повідомляє, що використали програмне забезпечення з відкритим кодом. Таке дозволяло слідкувати за діями кожного користувача. Та з процедурою інтернет-голосування не все гаразд, – пише журналіст 55-річний Олег Єльцов у блозі на сайті "Українська правда".

– Голосування мало відбуватися з 9:00 до 21:00, а тривало до 21:12. За 15 переможців відбувалося масове голосування з використанням щойно куплених у той самий час в одному магазині пакетів мобільних операторів. Використані майже 6 тисяч односерійних номерів. За переможців масово голосували з серверу "Яндекс" у Росії. Анонімно, аби приховати системне голосування з одного комп'ютера. Понад 500 голосів віддали за переможців користувачі з російських поштових сервісів. Але повну картину встановити неможливо, бо протоколи розкриті не повністю".

Зараз ви читаєте новину «НАБУ регулярно "зливає" інформацію про справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути