четвер, 05 липня 2007 19:32

Мегаблоку буде важко наздогнати БЮТ

Учорашня декларація про об"єднання демократичних сил була подією очікуваною. Проте здивувала кількість учасників мегаблоку. Раніше прогнозували участь лише "Нашої України", "Народної самооборони" та "Української правиці", в результаті ж до об"єднання ввійшло десять політичних сил.

— Робота заради досягнення спільного політичного майбутнього перемогла над приватними партійними та особистими інтересами, — коментує директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко, 39 років. — Створення такого мегаблоку дасть можливість максимально сконцентрувати електорат демократичних сил. Це — справжня перемога здорового глузду над політичними амбіціями.

Проте політолог наголошує на тому, що варто орієнтуватися лише на три основні складові — "Нашу Україну", "Народну самооборону" та "Українську правицю". Усі інші політичні сили суттєвої підтримки виборців не мають.

— Сили на кшталт Партії захисників Вітчизни Юрія Кармазіна можна було б і не включати, — вважає Юрій Якименко. — Бо це не вплине на загальний результат.

На думку директора Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Костя Бондаренко, 37 років, нове об"єднання є лише намаганням створити видимість того, що в демократичних сил усе гаразд.

Сили на кшталт партії Кармазіна можна було б і не включати

— Їм все одно буде досить проблематично обійти на виборах Блок Юлії Тимошенко, — вважає він. — Віктор Ющенко досі має певні ілюзії щодо того, що його політична сила займає друге місце в Україні та перше серед "помаранчевих". Та в політиці існує чітке правило — склянка води і склянка цукру разом ніколи не утворять дві склянки сиропу, а всього півтори. Тобто навіть об"єднані "Наша Україна", "Народна самооборона" та "Українська правиця" не доженуть по голосах БЮТу.

У те, що блок обійде БЮТ, не вірить і народний депутат V скликання від Партії регіонів Ярослав Сухий, 56 років. Додає:

— Тимошенко зробила все, щоб зірвати роботу Верховної Ради та призначити дострокові вибори. Тепер же плодами її контрреволюції намагаються скористатися інші та боротися за право називатися ідейним послідовником Майдану.

Склад першої п"ятірки створеного мегаблоку політологи називають цілком прогнозованим. А до другої п"ятірки є запитання.

— Немає Бориса Тарасюка чи Юрія Костенка, — звертає увагу Юрій Якименко. —  Імовірно, з ними таки було досягнуто компромісу щодо цього.

Зараз ви читаєте новину «Мегаблоку буде важко наздогнати БЮТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути