Ексклюзиви
середа, 13 березня 2013 04:38

Латвія переходить на євро. Паралельно валюти будуть ходити два тижні - Калсоне

Латвія переходить на євро. Паралельно валюти будуть ходити два тижні - Калсоне
Фото: diena.lv

Від 1 січня 2014 року Латвія збирається перейти на євро. Країна дотрималася всіх критеріїв для переходу на єдину валюту. Країна має низький рівень інфляції (2%), низький бюджетний дефіцит (1,5%), низький зовнішній борг (41,9% від ВВП), високу стабільність національних облігацій та 9 років є членом ERMIII (курс латвійського лату прив'язаний до євро). Про перехід країни на європейську валюту в ексклюзивному інтерв'ю Gazeta.ua розповідає 39-річна Даце Калсоне, голова проекту з переходу на євро Міністерства фінансів Латвії:

- Для Латвії перехід на євро завжди був стратегічною метою. Ми хотіли це зробити ще 2008 року. Проте через світову фінансову кризу і економічні проблеми всередині країни просто не змогли витримати критерії. І відклали на пізніше. У вересні минулого року вже повністю відповідали вимогам, - це якраз була дата 6 вересня 2012-го, коли Латвія повністю почала відповідати вимогам для вступу до Єврозони.

Як Латвія так швидко подолала економічні труднощі? Зараз вас називають країною з економікою, що демонструє найбільше зростання в ЄС. Що для цього зробили?

- У 2008 ми мали колапс пов'язаний з економічною кризою. Але майже кожна країна ЄС з цим так чи інакше стикнулася. Вона торкнулася насамперед банків, зареєстрованих у нас. Латвійський уряд мусив рефінансувати ці установи. Отже, 2009-10 роки були дуже важкими для латишів. Уряд заморозив бюджетні видатки, не збільшувалися зарплати і пенсії. Заощаджували практично на всьому. Але вже в 2011 році ми повернули економічну стабільність і рівновагу фінансового сектору. Почалося зростання. І те, що ми зараз опинилися на першому місці, означає, що було куди зростати. Латвія здебільшого просто повертала те, що втратила у 2008-му. Що нижче падаєш, то легше підійматися. Хоча, скажімо, і наша індустрія, і сільське господарство не лише вирівняли свої позиції, але й покращили їх.

Яка громадська думка щодо запровадження євро? Чи правда, що латиші здебільшого виступають проти єдиної валюти?

- Цю думку формують багато чинників. По-перше, лат був від початку символом нашого національного відродження, латвійської незалежності. Ми пишалися тим, що це дуже стабільна валюта з надзвичайно високим курсом. Звичайно, розірвати в людей поняття про національну незалежність і свою власну грошову одиницю — неймовірно важко. По-друге, можна зрозуміти й іншу логіку противників євро. Якщо вони впродовж цілого 2012 року чули щодня по телебаченню, що Європа у кризі, євро скоро впаде, це нестабільна валюта, у Греції мало не дефолт, - однозначно, що це не сприяло популярності євровалюти. Їм потім важко пояснювати, що єврозона — це стабільність і долучення до неї Латвії принесе багато позитивів. Разом з тим, ми копаємо глибше. Пояснюємо людям, що євро — це єдиний фінансовий ринок, вплив на економіку всієї Європи. Та й просто легше і комфортніше життя для кожного латиша. Їдучи, скажімо, до Німеччини, йому не потрібно буде міняти лати на марки, а він матиме ті самі гроші. Ніхто його не надурить з курсом, - ці питання взагалі знімаються. Для підприємців це тим більше важливо, бо дозволяє інтенсивніше працювати зі своїми партнерами в єврозоні. Не потрібно переводити рахунки. Водночас, це ще й запорука стабільності. Що б там не казали, євро не впаде настільки, наскільки може впасти національна валюта. І коли людина починає про це замислюватися, вона змінює своє ставлення. Зараз підтримка латишів зростає. На останньому опитуванні десь третина була "за", третина "проти" і ще третина не визначилася. "Євробарометр" сукупно дає 50 на 50. Останні дані ми маємо з лютого місяця. І, що важливо, вони не відрізняються від даних по інших країнах ЄС, незалежно від того, чи знаходиться країна в єврозоні, чи ні. Ті ж таки німці дуже не хотіли відмовлятися від марки і досі за нею ностальгують. Водночас, якщо людей питаєш, чи ви за те, щоб інфляція у Латвії була не вища 2 відсотків, то 80-85 відсотків це підтримують. Але ж саме це і дає євро. Коли, натомість, питаєш конкретно про євро, назовні виходять оці відрухові, емоційні стереотипи.

Чи може запровадження євро вплинути на ціни? Вони зростуть?

- Тут знову два аспекти. По-перше, про це справді весь час питають. І я відповідаю, що нерозумно очікувати, що завтра євро візьме й розв'яже всі ваші проблеми. Що інфляції не буде, економіка винятково зростатиме, а ціни не змінюватимуться. Це фантастика, такого не буває. Інфляція завжди є, й нікуди від цього не подінешся. Але ця інфляція мусить бути в межах 2 відсотків — це дуже якісний критерій. На прикладах сусідніх країн ми бачимо, що технічно інфляція в місяць після запровадження євро складає десь 0,2 відсотки. Це так зване заокруглення цін. Природно, що бізнес заокруглює їх на свою користь. Скажімо, за теперішнім курсом 7 латів — це 9,96 євро. Але для зручності ціна буде або 9,99 або 10 євро. Технічно це зростання ціни. Проте воно дуже незначне. По-друге, якщо інфляція відбувається, то це не через євро. Бо часто після запровадження кажуть: "А, здорожчала картопля! Це через те, що євро запровадили!" Так було оце в Естонії, яка запроваджувала євро перед нами. Але ж це не євро винне, - був менший врожай і більший попит. І ціна зросла. Гроші — це просто інструмент. Була б крона, було б те саме.

Латвія 4 березня подала офіційну заявку на євро. Що тепер відбуватиметься? Вам можуть відмовити, чи це все вже по суті вирішено?

- За теорією ймовірності ста відсотків ніколи не буває. Ми підписали заявку і відповідаємо всім вимогам для запровадження євровалюти. Тож підстав для відмови теоретично бути не може. У травні заявку мають розглянути Єврокомісія та Європейський центробанк. Якщо вони дадуть рекомендацію до вступу, то це розгляне Європарламент. У липні Латвія дістане офіційну відповідь. Якщо вона буде позитивна, євро введуть уже від 1 січня 2014 року.

Як це практично відбуватиметься?

- Паралельно лати та євро ходитимуть близько двох тижнів. Але всю решту вже видаватимуть у євро, і лати можна буде вільно обміняти у всіх фінансових установах. У Банку Латвії люди матимуть змогу обміняти лати на євро без часового обмеження. Тобто, не буде встановлено термінів. Навіть якщо після 10 років людина знайде в себе лати, вона зможе їх обміняти. Комерційні банки прийматимуть лати півроку після запровадження євро. Тобто, ми намагатимемося зробити всю процедуру максимально зручною для латишів.

Зараз ви читаєте новину «Латвія переходить на євро. Паралельно валюти будуть ходити два тижні - Калсоне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути