Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2019 07:40

"Хочуть прибрати людей, які врятували країну"

Автор: WWW.RADIOSVOBODA.ORG
  У п’ятницю біля Офісу президента відбувся мітинг проти розширеної люстрації, яку запропонував Володимир Зеленський. Люди тримали плакати ”Люструй мене першим. Я був на Майдані”. 12 липня, Київ
У п’ятницю біля Офісу президента відбувся мітинг проти розширеної люстрації, яку запропонував Володимир Зеленський. Люди тримали плакати ”Люструй мене першим. Я був на Майдані”. 12 липня, Київ

— Нас звинувачують у тому, що ми хочемо від­мінити люстрацію. Натомість ми прагнемо її посилити, — каже 11 липня президент Володимир Зеленський, 41 рік. — Пропоную до переліку посад, які підпадають до неї, додати президента України, всіх народних депутатів, голову Верховної Ради, членів уряду, генпрокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, Державної фіскальної служби та митниці, секретаря Ради нац­безпеки й оборони, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019-го.

Того ж дня на сайті Верховної Ради з'явився відповідний законопроект за авторством президента.

— Після останніх поїздок країною бракує цензурних слів. Щодня спілкуюся з чиновниками різних рівнів — це безнадійний діагноз, — говорить Зеленський. — Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві. Насправді, всі однієї масті. Їм фіолетово. Для чого потрібні народні депутати, які залишають недоторканність, схвалюють незаконне збагачення, не ходять на роботу? Для чого міністри, які розказують, що українці багато їдять, будують дороги лише у власному "Фейсбуку" і народжують дітей в Америці? Які угробили здоров'я нації і розповідають про шкоду вишневих кісточок. Для чого потрібні прокурори, які можуть посадити тільки власну печінку? Щодня ламаю голову, що з ними робити: обміняти на полонених чи вдягнути у браковані бронежилети, які вони закупили, і відправити на передову? Найменше, що можна зробити, — назавжди позбавити їх можливості брати участь в управлінні державою.

— У разі підтримки парламентом проекту цього закону у нас буде абсолютне виконання всіх норм. Не важливо, команда президента це чи ні, — запевняє представник президента у Верховній Раді 43-річний Руслан Стефанчук.

У команді Зеленського є люди, які працювали у владі в 2014–2019 роках. Чинний секретар РНБО Олександр Данилюк керував Міністерством фінансів в уряді Володимира Гройсмана. Глава наглядової ради держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус був міністром економічного розвитку. Глава Офісу президента Андрій Богдан працював в уряді Миколи Азарова і підпадає під чинний закон про люстрацію.

"Притягнення до відповідальності винних у зловживанні службовим становищем є правильним кроком. Однак нинішню ситуацію в Україні не можна порівняти з тією, яка була після Революції гідності, — ідеться в заяві послів країн "Великої сімки". — Виборчі зміни і політична ротація є нормою в демократичних країнах, на відміну від невибіркового накладання заборон на всіх учасників виконавчого та законодавчого управління. З 2014 року ми мали можливість вітати прогрес у реформах".

— Зеленський не розуміє, що в країні кадровий голод. Набрати кваліфікованих людей нізвідки. Їх давно забрав бізнес на гідні зарплати і кар'єрні перспективи, — каже політолог 54-річний Володимир Цибулько.

— Електорат Зеленського "балдіє" від процесу, а не результату. Та й він сам насолоджується власними радикальними кроками, схваленням від собі подібних емоційних людей. Цим законопроектом влучив в ініціативи Андрія Портнова (колишній заступник глави Адміністрації Януковича, після Революції гідності виїхав у Австрію. 19 травня повернувся в Україну. — ГПУ). Той формує добру половину політичних рішень Зеленського. Хоче прибрати людей, які 2014-го врятували країну. Для цього треба прийняти закон. Його буде важко продавити через парламент. Та й під нього не можуть підпадати обрані особи, тільки призначені за адміністративною вертикаллю. Може обійтися президентським указом.

Зараз ви читаєте новину «"Хочуть прибрати людей, які врятували країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути