четвер, 19 квітня 2007 19:06

Чи буде рішення Конституційного суду справедливим?

Країна чекає рішення Конституційного суду щодо указу президента про розпуск парламенту. Але чи буде воно справедливим у такій непростій політико-правовій ситуації?




Олег Зарубінський, 43 роки, політолог:

— Воно не може бути справедливим, бо наш Конституційний суд не є юридичним органом. Він створений переважно з представників партій, які відстоюють позиції своїх політичних сил. Рішення з таких питань, які зачіпають тих, хто дав роботу, тобто делегував до КС, прийматимуться на догоду їм — можливо, навіть за окрему плату. А таке рішення не може бути об"єктивним.




Ірина Бекешкіна, 53 роки,

науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи":

— Є чимало аргументів на користь того, що рішення КС не буде справедливим. Коли починають рахувати, скільки чиїх суддів, то це вже викликає сумнів. Потім п"ятеро суддів найвищої судової інстанції заявили, що на них тиснуть. То хай або захищаються від тиску, або не зважають на нього. І ще — ситуація зі Станік. Ми так і не почули певної відповіді, був підкуп чи ні. Тому навіть якщо буде юридично хороше рішення, воно не буде сприйматися однією зі сторін. Так само частина населення, яка підтримає цю сторону, вважатиме його несправедливим. Бо це не правова, а політична криза.




Тарас Чорновіл, 41 рік, народний депутат від Партії регіонів:

— Я упевнений, що зможе і прийме справедливе рішення. Спроби вплинути на суддів виглядають досить смішно, бо не ґрунтуються ні на фактах, ні на законі. Після дебошу опозиції біля стін КС судді трохи обурилися, але, гадаю, вони досить спокійно розберуться у ситуації. Коли є питання, які вимагають складних тлумачень, тоді важко визначитися. А якщо питання дуже жорстко спрямоване і чітке, то можливостей для крутійства мало. Про те, що рішення буде справедливим, найкраще свідчить поведінка наших опонентів. А найгірший варіант, якщо суд не ухвалить жодного рішення.




Оксана Білозір, 49 років, народний депутат від "Нашої України":

— Зважаючи на ситуацію, яка складається довкола Конституційного суду, не виключено, що він узагалі не ухвалить жодного рішення. Тобто ймовірно, що або робота суду буде заблокована, або він ухвалить таке рішення, обставини прийняття якого викличуть велику дискусію з приводу його правомірності.




Олександр Кабанов, 38 років, поет:

— Рішення КС може бути справедливим не для народу, а тільки для тієї чи іншої політичної групи. А жодна з них сьогодні не представляє повнокровно інтереси населення. Тобто йдеться про чергову перестановку на владному олімпі. Там загрались у якусь химерну політичну гру, і все вирішується на рівні політтехнологій, а не права. Виявляється, що Конституцію написано з юридичними дірками, які тепер і вилізають, коли треба вирішити якусь суспільно важливу проблему. Бо писали її під себе, а інтересами народу там і не пахло. Тому мене як виборця рішення КС абсолютно не цікавить.

Зараз ви читаєте новину «Чи буде рішення Конституційного суду справедливим?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути