четвер, 13 вересня 2007 16:46

Аутсайдери можуть зібрати близько 10 відсотків голосів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Участь у дострокових парламентських виборах беруть 21 партія та блок. Із них реальні шанси потрапити до Верховної Ради мають чотири-п"ять. У більшості з решти —  інші причини балотуватися до парламенту.

Усіх учасників нинішніх передвиборних перегонів можна поділити на чотири основні групи. До першої належать фаворити — Партія регіонів, "Наша Україна—Народна самооборона", Блок Юлії Тимошенко та Комуністична партія. Другу групу складають ті, хто за певних обставин має шанс подолати 3-відсотковий бар"єр: Прогресивна соціалістична партія Наталії Вітренко, Блок Литвина та соціалісти. Завдання третьої — "відкусити" голоси в лідерів-опонентів. Четверті заздалегідь готуються таким чином до виборів у місцеві органи влади або ж беруть участь у виборах через власні бізнес-інтереси.

Але незалежно від причин участі у виборах непрохідні партії забирають голоси у фаворитів. Питання в тому, хто і в кого.

Володимир Литвин на чолі свого блоку знову грає на розчаруванні виборців як помаранчевими, так і "регіоналами". Політолог Олексій Гарань, 47 років, упевнений, що екс-спікер і надалі позиціонуватиметься миротворцем і відповідальною людиною, яка перебуває між двома ворогуючими таборами.

— На минулих виборах це не спрацювало, — нагадує він. — Проте на цих Литвин може відтягнути голоси як у "помаранчевих", так і в "біло-блакитних".

Соціологи дають Литвину 1–2%, проте "артилерія" на місцях цей результат може покращити.

Не втрачає шансу й Наталія Вітренко. На минулих парламентських виборах вона недотягла лише 0, 07% до прохідного 3-відсоткового бар"єра. Сьогодні її рейтинг — близько 1, 5%

— Вітренко забиратиме голоси колишніх прихильників правлячої коаліції, які в ній розчарувалися, — прогнозує Олексій Гарань.

До третьої групи можна віднести тих, хто прагне зарезервувати собі місця в місцевих органах влади або ж захистити власні бізнес-інтереси. Так, список Партії національно-економічного розвитку складається переважно зі співробітників "Промінвестбанку". Перший номер — його співвласник Володимир Матвієнко.

— Заможні люди прагнуть "засвітити" свій бізнес, — зауважує директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 37 років. — Це ж стосується і Партії зелених на чолі з новим лідером Володимиром Костеріним.

Всеукраїнська партія народної довіри складається переважно з одеситів, які мають бізнес-проекти щодо кредитних союзів. Блок Партії пенсіонерів розробляє різні бізнес-схеми пенсійного забезпечення.

І нарешті — технічні партії. Їх завдання — відібрати голоси в основних політичних гравців — "Нашої України–Народної самооборони", БЮТу та Партії регіонів.

Найбільше таких працює проти "помаранчевих".

Литвин може відтягнути голоси як у "помаранчевих", так і в "біло-блакитних"

Це, зокрема, очолюване Олегом Тягнибоком Всеукраїнське об"єднання "Свобода".

— Подейкують, що їх фінансує Партія регіонів, — каже політолог Тарас Березовець, 32 роки. — Тому вони постійно критикують дії "помаранчевих" та президента.

Планувалося, що голоси в них відтягне й "Пора" Ярослава Годунка, яку вже була зареєструвала на вибори Центральна виборча комісія.

— Їх теж фінансують "регіонали", — розповідає Березовець. — Особливо дії цієї "Пори" будуть спрямовані проти колишнього лідера Владислава Каськіва, який увійшов до виборчого списку НУ-НС.

Політологи стверджують, що проти "Нашої України—Народної самооборони" виступає й Християнський блок, а також Український народний блок. Останній може частково забрати електорат Української народної партії Юрія Костенка, що нині розчинилася в НУ-НС.

— Ці два блоки взагалі дуже загадкові, — говорить Олексій Гарань. — Про їх існування мало хто знає, отже й шансів відтягти якісь відсотки у них мало.

Проти Блоку Юлії Тимошенко може зіграти Партія вільних демократів на чолі з Михайлом Бродським.

Інші партії-аутсайдери здатні відкусити відсотки Партії регіонів. Наприклад, блок КУЧМА — Конституція-Україна-Честь-Мир-Антифашизм. Тарас Березовець каже, що цей виборчий блок імовірно організував Віктор Балога.

— Туди спеціально увійшли колишні "кучмісти" на чолі з Олександром Волковим та колишнім представником президента Кучми в парламенті Олександром Задорожним, — веде далі політолог.

Водночас Олексій Гарань не виключає, що блок КУЧМА може відібрати електорат, який не голосуватиме за "помаранчевих". Хоча сам проект називає фарсовим явищем, який на цих виборах продемонструє рівень популярності колишнього українського президента.

Проти Партії регіонів та очевидно на підтримку "помаранчевих" та самого президента створено також Блок "Всеукраїнська громада". Адже на його чолі — радник президента Лідія Поречкіна.

— Вони можуть відщипнути щось від "регіоналів" лише у Дніпропетровській області, — коментує Олексій Гарань. — Там цей блок може викликати асоціації з "Громадою" Павла Лазаренка.

Відкусити голоси в Партії регіонів може й Людмила Супрун із власним виборчим блоком "Український регіональний актив" (УРА). Нині вона грає роль, подібну до колишньої ролі Литвина — такого собі ланцюга між "Нашою Україною" та Партією регіонів. До того ж ці вибори Супрун також прагне використати і як зайву рекламу для себе. Хоча на минулих виборах її блок НДП набрав лише 0, 49%.

— Супрун із останніх сил намагається прорватися до парламенту, — зауважує Кость Бондаренко. — Без неї Верховна Рада справді багато втрачає, бо ця жінка — серйозний парламентарій.

Забрати голоси можуть і в інших ключових гравців перегонів — комуністів та соціалістів. Комуністична партія (оновлена), створена спеціально на противагу основній Компартії. Основний електорат комуністів — пенсіонери — можуть просто переплутати схожі між собою назви та проголосувати не за ту партію. Тим більше, що замінник Компартії у виборчих списках кандидатів іде під першим номером.

— Компартія (оновлена) не новачок, — нагадує Олексій Гарань. — Вона вже брала участь у кількох кампаніях. Відбере якусь частину голосів у комуністів та й загалом у прихильників лівої ідеї.

Селянський блок "Аграрна Україна" може відщипнути голоси у "регіоналів" із Півдня та Сходу України, а також у соціалістів.

— У Соцпартії вони можуть забрати голоси селян із центру. А це — традиційна електоральна база соціалістів, — каже Олексій Гарань.

Політологи припускають, що загалом партії-аутсайдери можуть зібрати близько 10% голосів.

Зараз ви читаєте новину «Аутсайдери можуть зібрати близько 10 відсотків голосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути