понеділок, 05 листопада 2012 07:00

Землі в райцентрах не дають

— Дачне будівництво — це ділянка для відпочинку. Але люди часто плутають це із веденням садівництва й вирощують там дерева, помідори, огірки. Більшість бере під садівництво, а думає, що під дачі. І кооперативи створюють садівничі. Дача — це клумба з квітами, гамак, може, мангал, штучна водойма, — розповідає Григорій Колмиков, 57 років, із головного управління Держкомзему в області.

Що треба для отримання ділянки?

— Підготувати проект землеустрою щодо відведення ділянки. Земля надається безоплатно, витратитися треба лише на оформлення документів. Місцева рада або адміністрація дає дозвіл на виготовлення проекту відведення. Землевпорядні організації, які мають ліцензії, укладають договір на розробку такого проекту. Готовий проект розглядає комісія. Ділянку може отримати будь-хто. Пільг немає. Є лише по сплаті податку на землю, ними користуються пенсіонери, чорнобильці, багатодітні сім'ї.

Як отримати ділянку біля Дніпра?

— Землі в прибережній смузі приватизації не підлягають. Дають лише в користування до 50 років. Відмовити можуть, якщо там проходять трубо-, газопроводи, розміщені землі загального користування. На сьогодні заборонено надавати ділянки під зеленими насадженнями.

У яких райцентрах найлегше отримати наділ під дачу?

— У райцентрах, як правило, ми не надаємо землі під дачі, тому що це міста районного, обласного значення й ділянки там передбачені насамперед для житлового будівництва. Найцінніші землі в Чорнобаївському районі, Жашківському. Найдешевші — у Чигиринському, Канівському районах, бо там змиті ґрунти, розміщені на крутосхилах, містять мало поживних речовин.

За яких умов треба створювати кооператив?

— Це право громадянина, але зовсім не обов'язок. Кооператив трохи спрощує роботу по документації. Кожен окремо повинен ходити й оформляти на себе проект відведення земельної ділянки, а якщо є кооператив, то його голова ходить за всіх. Це значно легше в обслуговуванні. Світло провести треба, дорогу якусь зробити — усі члени кооперативу скинулися й організували.

Зараз ви читаєте новину «Землі в райцентрах не дають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути