вівторок, 14 червня 2011 06:15

В університеті відкрили кімнату для дітей

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Декан Черкаського факультету Київського університету культури і мистецтв Надія Горбатова водить дитячою кімнатою  8-місячну Анастасію.  За ними спостерігає викладач Юлія Гончар. Мати дівчинки  Діана Білик у цей час готується до іспиту  в бібліотеці
Декан Черкаського факультету Київського університету культури і мистецтв Надія Горбатова водить дитячою кімнатою 8-місячну Анастасію. За ними спостерігає викладач Юлія Гончар. Мати дівчинки Діана Білик у цей час готується до іспиту в бібліотеці

У приміщенні Черкаського факультету Київського університету культури і мистецтв з'явилася дитяча кімната. Там студенти залишають дітей на час іспитів чи занять.

Розташована на третьому поверсі. Східцями піднімається 23-річна Марина Василівецька із сином Дмитром, 2,5 року. Хлопчик швидко біжить сходами. Йому з рук випадає іграшкова машина.

— Авалія, бух, — підіймає іграшку та знову біжить.

— Ти куди так поспішаєш? — цікавлюся.

— В унівєл, — діловито відповідає малий.

— Це він так каже на університет, чує, що я так кажу. Я прийшла у справах, ненадовго. Добре, що зробили таку кімнату. В садочок я ще не хочу віддавати. А залишити вдень ні з ким. То я його лишу тут, а сама побіжу в бібліотеку.

Ліворуч сходів на третьому поверсі на дверях висить зелений аркуш "Дитяча кімната". Окрім санвузла, кухні з холодильником, мийкою з тумбочкою, є дві кімнати. У кожній по два ліжка. В коридорі на підлозі — іграшковий вертоліт і трактор. Дмитро сідає за перший і натискає кнопку з мелодією.

— Бачиш, який гарний, — нахиляється над хлопчиком викладач 28-річна Юлія Гончар. — А то мотоцикл. Не їде? Давай будемо разом їхати. Вперед, а тепер назад.

Хлопчик біжить в іншу кімнату до пластикової парти, на якій стоїть іграшковий комп'ютер.

— Павук, — показує на монітор із малюнком людини-павука і тисне на "мишку", тикає пальцями по клавіатурі.

Поряд — дерев'яна парта з книжками й олівцями. На ліжках лежать м'які іграшки.

— Усе це ми принесли з дому й будемо ще зносити, — заходить декан 33-річна Надія Горбатова. — Я парту зі стільчиком віддала. Для сина Марка вона вже замала. Тепер ходить по кімнатах і питає: "Гдє мой стульчик?". З ідеєю створення такої кімнати до мене підійшла Юлія Гончар. Я підтримала, бо на собі відчула, як це потрібно. Довго відтягувала народження дитини, щоб не втрачати роботу. Та й після не хотілося кидати. Доводилося залишати малого на нашого бібліотекаря Наталю Петрівну. Тому тільки "за", щоб у студентки не було болючого вибору: або навчання, або діти. Якщо, наприклад, мама одна виховує, ні чоловіка, ні батьків. От що робити? А так дітей будуть доглядати студентки-волонтери.

Для догляду за дітьми відібрали п'ятьох. До початку нового навчального року розроблять гнучкий графік. Якщо буде потрібно, то візьмуть у штат вихователя з дитячого садка.

— Я вже залишала тут дитину, доки здавала іспит, — говорить 20-річна Діана Білик, тримає доньку восьмимісячну Анастасію.

— Іди до мене, — говорить Надія Олександрівна.

Дівчинка всміхається й за мить простягає до жінки руки.

— Дітям тут так подобається, що деякі йти не хочуть, — розказує Юлія Гончар. — Я як бачу в коридорі вагітну студентку, кажу, що в нас є така кімната. Тут можна не лише дітей залишити, а й таким жінкам відпочити.

Зараз ви читаєте новину «В університеті відкрили кімнату для дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути