четвер, 07 жовтня 2010 17:51

У Христинівці приготували 150 страв із сала

2 жовтня в Христинівці відбулося Свято сала. Його проводять третій рік поспіль. Цього дня не лише смакували стравами з салом, а й визначали найсильнішого богатиря. Готували 10 міських команд. Усього представили 150 видів наїдків.

Команда голів вуличних комітетів приготувала 10 різних страв. Їх судді оцінювали першими.

- Щороку беремо участь у конкурсі, - каже голова вуличного комітету Валентина Колісніченко, 73 роки. - Із традиційними стравами приготували книш, пельмені з салом, бутерброди з салом і маринованими сливами. Бутерброди робили з житнього хліба. Обсмажували шматочки в картоплі, приготованій як для картопляників. Зверху ставили кусочок сала та прикрашали маринованими сливами.

Команда міської ради пригощала салом приготованим 20 способами. Зробили 2800 бутербродів. На все пішло 60 буханок хліба і понад 10 кг сала.

- Наша корпорація теж бере участь у конкурсі, - розповідає 62-річний Руслан Кочергін із корпорації "Украгротех". - Ми займаємося сільським господарством на Христинівщині. Тому вся продукція, якою пригощаємо, - екологічно чиста. Постачаємо сировину для виробництва дитячого харчування, тому можете бути певні, що все якісне. Готували страви з сала наші працівниці. Навіть порося запекли.

- Ми зробили 40 страв, витратили 15 кілограм сала, - говорить директор ресторанного господарства Христинівського споживчого товариства Любов Новосельська, 50 років. - До свята готувалися старанно. Шукали цікаві рецепти. Зокрема, вперше пригощали христинівців баношем. Готували "рафаело по-українськи". Це обсмажений шматочок сала у фарші з вареної печінки. Завиванці з салом, відбивну з салом. Подавали вареники з картоплею і грибами під салом.

Перше місце і головний приз - мікрохвильову піч - отримала родина Захарчуків. Вони привезли на свято 160-кілограмового кабана.

- Сало - це головний продукт для українця, - каже 28-річна Наталя Захарчук. - Торік ми перемогли в номінації "кращий стіл". Кабанчика з чоловіком купили в минулому році й вирішили, що заколемо на День сала. Пригощали українськими "снікерсами". Так ми називаємо бутерброди із меленого сала з часником і зеленню.

Також христинівчан пригощали кулешем, якого зварили 300 л.

- Місяць тому варив куліш у центрі Лондона, а сьогодні в Христинівці, - каже 40-річний киянин Олександр Кочубей. - Готуємо багатий куліш - із м'ясом. Це давня козацька страва і варити її треба суворо за рецептом. Розголошувати його не можна. Куліш готуємо у п'яти казанах на вогнищі. Пригощаємо всіх безкоштовно. Людям подобається.

Ідея проведення свята належить міському голові Христинівки 48-річному Миколі Наконечному:

- 2007 року Валерій Костюк уперше організував у Малій Севастянівці День вареника. Ми вирішили зробити в Христинівці своє свято, - розповідає мер. - Обрали сало, бо це наш національний продукт. Люди підтримали нас і вже третій рік ми проводимо таке дійство. Щороку все більше учасників.

Розважали гостей свята місцеві зірки та київський гурт "Куми". Після пригощань чоловіки змагалися за звання найсильнішого богатиря. За титул боролися силачі Христинівки, Монастирища, Маньківки та Верхнячки. Піднімали та перекочували 100-кілограмове колесо від комбайна, 85-кілограмову колоду. Найсильнішим став христинівець 22-річний Вадим Грачов. Це його друга перемога. Два роки тому він отримав "бронзу" на богатирських іграх у рідному місті.

Усі переможці отримали грошові премії.

Зараз ви читаєте новину «У Христинівці приготували 150 страв із сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути