Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2009 18:09

"Поткнулася у міськраду, а там черга, як до Мавзолею"

Автор: фото: Сергій РАДЧЕНКО
  Черга до землевпорядника в міськраді Тального. Люди займають її з восьмої ранку
Черга до землевпорядника в міськраді Тального. Люди займають її з восьмої ранку

Другий тиждень у коридорі Тальнівської міської ради вишиковуються черги. Люди оформлюють документи на виготовлення безкоштовних актів на землю.

— Днями заглянула в поштовий ящик, а там лист від Юльки, — каже 71-річна Людмила Осауленко. — Пише мені, щоб я землю йшла приватизовувати. Маю 9 соток присадибної ділянки. Раніше грошей на це не було. Знаєте, як у пенсіонера: відкладеш на щось, а тоді тягнеш звідти, бо жити нема за що. Вчора поткнулася у міськраду, а там черга, як до Мавзолею. Я туди віками не потраплю.

 Документи ми почали приймати з 9 жовтня, — говорить 40-річна Лариса Дімітрова, заступник міського голови. —Йдуть в основному діди з бабами, пишуть заяви. Заява має бути написаною власноруч. У стариків руки трусяться. На одну заяву йде маса часу. Вчора приймала документи до восьмої вечора.

Заяви про приватизацію передають у Держкомзем, звідти — в земельно-кадастрове бюро. Це госпрозрахункова організація. Її послуги платні.

— Загалом по Україні треба 6 мільярдів гривень на цю роботу. Зі Стабілізаційного фонду виділили 500 мільйонів. А потім що? — нарікає Дімітрова. — Хай ще бюджетники, а кадастрове за безплатно не робитиме.

Працівники міськради приймають охочих щодня з дев"ятої ранку. Дехто приходить о восьмій. Ближче до обіду в коридорі виникає штовханина. За столом, де пишуть заяви, немає вільних місць.

— Додому вертаємося годин у сім, — каже спеціаліст сектору міських земель Анатолій Сокирко. — У нормальні дні роботу закінчували в п"ять.

Під дверима кабінетів люди сидять по кілька годин. Чиновники скаржаться, що при заповненні паперів часто допускають граматичні помилки.

Не бачу ні дня ні ночі. А я тут і ставки не отримую

 Змушуємо переписувати по два-три рази, а це займає багато часу, — розповідає спеціаліст міської ради Роман Рейда, 32 роки. — На кожного йде до 20 хвилин.

— Не бачу ні дня ні ночі. У перші дні черга була по 30 осіб, — нарікає землевпорядник Білашківської сільради Тальнівського району 48-річна Катерина Устиченко. — У сільраду всі не вміщалися. А я тут і ставки не отримую. Уряд свої попередні рішення не скасував, то виходить, що в нашому селі не набереться стільки домоволодінь, для повної ставки землевпорядника. Роблю, вважайте, задурно з ранку до ночі.

До Білашківської сільської ради належить селище Левада. Люди користуються городами більше 60 років. Усі вони за межами земель сільської ради.

— Мені сказали приймати усі заяви, — каже Устиченко. — Мовляв, потім розберемося. Але по закону людям приватизувати городи за межами земель сільради ми не маємо права.

У Кам"янському районі більше 14 тис. землеволодінь. За попередні роки землю приватизували 4 тис. власників.

— Приватизацією займаються дві бригади. За день працівники можуть оформити акти максимум 10 заявникам, — говорить начальник Кам"янського районного відділу земельних ресурсів Руслан Дорошко, 37 років. — Із такими темпами до нового року зможемо задовольнити не більше тисячі заяв на приватизацію. Сьогодні маємо понад шістсот. Щодня їх кількість збільшується.

Заяви приймають у середу, четвер і п"ятницю. Підготовкою паперів у селах займаються сільради. Потім документи везуть до райвідділу земельних ресурсів. Якщо в селі немає землевпорядника, необхідно звертатися безпосередньо до районного відділу земельних ресурсів.

У Черкаській області 413 тис. приватних земельних ділянок. З них 205 тис. приватизовані.

— Спочатку планувалося, що безоплатна приватизація триватиме до кінця року, — коментує заступник начальника обласного управління земельних ресурсів Анатолій Домчеков, 57 років. — Постановою від 21 жовтня уряд подовжив її на весь наступний рік. Ажіотаж скоро спаде.

Зараз ви читаєте новину «"Поткнулася у міськраду, а там черга, як до Мавзолею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути