четвер, 27 січня 2011 18:03

Священики різних конфесій освятили воду разом

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Мер Христинівки Микола Наконечний (посередині у пальті) спілкується перед обрядом освячення води зі священиками в урочищі Долинка
Мер Христинівки Микола Наконечний (посередині у пальті) спілкується перед обрядом освячення води зі священиками в урочищі Долинка

19 січня на Водохреще о 10.00 в урочищі Долинка поблизу Христинівки збираються близько сотні охочих освятити воду та скупатися в ополонці. Обряд проводять священики Київського та Московського патріархатів.

На лід виходять тільки священики. Христинівці та гості міста стоять на містках навколо ополонки. Серед вірян — міський голова Микола Наконечний, 48 років.

— Тут є представники обох патріархатів. Ми ніколи не ворогували, нам немає чого ділити. Молитися потрібно разом. Ми зібралися тут саме для цього. Для молитви і для освячення води. Нас запросив Микола Петрович, ми вдячні йому за таку можливість, що люди разом, об'єднані, мирно святкують, немає вражди. Так і має відбуватися свято, — розповідає благочинний Христинівського району протоієрей Василь Миханчук, 38 років.

Отець Геннадій, 35 років, із Київського патріархату, говорить, що це не перший захід, в якому беруть участь священики різних конфесій:

— Минулоріч ми вже проводили подібний обряд. Хоч і був тріскучий мороз, усі прихожани наших церков прийшли в Долинку, щоб освятити воду. Подивіться, між людьми немає зла.

Микола Наконечний говорить, що об'єднувати країну і церкву потрібно починати з малої батьківщини.

— Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб Христинівка не зупинялася на місці, щоб наше місто постійно і впевнено рухалося вперед. Від маленьких міст іде все українське. На христинівській землі брали свій початок Мономахи. Наша земля — це козацька земля, земля Гонти. Своїм прикладом, коли обряд освячення води проводять два священики з церков різних конфесій, закликаємо до єдності та братання всього народу, — каже Микола Петрович.

Після освячення води місцеві беруть участь у фестивалі борщу. Його вже втретє привіз у Христинівку Юрась Красюк. Цьогоріч борщу зварили 100 л і стільки ж козацької каші. Готують за фірмовим рецептом кухарі ресторанного комплексу "Карасі" Надії Яковенко.

— Це особливий рецепт, у цьому борщі є все, — розповідає Надія Яковенко, 50 років. — Готувати почали о сьомій ранку, додавали і затірку, і пшоно, і насіння кропу. Секрет у тому, що борщ має вимліти.

— Ми вже втретє в Христинівці, — говорить організатор фестивалю Юрась Красюк, 41 рік. — Нам приємно, що ми полюбилися христинівцям. Що нас тут люблять і чекають, відчуваємо щоразу.

Борщ і кашу роздають безкоштовно всім охочим. Присутні дякують за організацію дійства міському голові Миколі Наконечному та Олексію Панському, власникові розважального комплексу "Карасі".

— Борщ смачний, не знаю чи від того, що на природі чи через унікальний рецепт, — розповідає місцева Ірина Поліщук, 34 роки. — Ми прийшли на свято всією родиною. Чоловік і син стрибали в ополонку. Я не ризикнула, хоча купальник брала. Свято вийшло на "ура".

Зараз ви читаєте новину «Священики різних конфесій освятили воду разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути