четвер, 26 червня 2008 20:50

Раїсі Гуськовій лис стрибнув на спину

— Днями взяла свого собачку на руки, сіла під яблунею, та й пасу гусенят, — розповідає про нашестя на село лисів 62-річна Раїса Гуськова із Павлівки Першої Тальнівського району. — Вони напаслися та полягали на сонечку. Я теж закуняла. А він як вистрибне з малини та просто мені на спину. Мабуть, не побачив. Я злякалася до смерті, а лис крутанувся в повітрі та геть з двору!

На вулиці багато зарослих садків, покинутих хат. Городи виходять у поле. За ним — яр. Лисиці йдуть звідти. Коли бачать, хтось пасе курей, сідають неподалік і чекають. Часто хапають птицю на очах у пастухів.

— Узяв мою курку в зуби та пішов, — каже  Євдокія Вітвицька. — Я кричу "покинь", а він далі несе. Потім вхопила ґаблі та за ним. Курка виривається, а лис спокійно в кущі чимчикує. Я туди піти побоялася.

Тварини розплодилися за останні п"ять років. Увечері над селом лунає їхній гавкіт.

— Оце днями в Лариси Іванової заверещав кіт, — каже Раїса Гуськова. — Вона вийшла у двір, а там її Мурчика, що спав біля призьби, окружили лисиця й троє лисенят. Заледве відбила. Тепер вона боїться залишати у дворі свого півторарічного хлопчика.

У декого з селян лиси поїли всіх курей. У звірів кидали петардами, однак вони вже звикли до вибухів. Полювати ж у населених пунктах категорично заборонено. Треба мати розпорядження виконкому сільради, рішення районної адміністрації та дозвіл із міліції.

— У мисливських угіддях Тальнівщини станом на 1 січня налічувалося 86 лисиць, — говорить голова Тальнівського товариства мисливців та рибалок Іван Решетник, 53 роки. — А в селах по старих покинутих хатах ховається ще приблизно шістсот.

Узимку всіх лисиць вакцинували проти сказу. На їхніх стежках ветеринари розкидали котлети з пігулками. Однак гарантії, що всі хижаки здорові, дати не можуть.

— Риск, канєшно, є, — продовжує. — Можуть трапитися і скажені.

Окрім Павлівки, лисиці крадуть свійську птицю в Онопріївці, Лісовому, інших селах району. Пізнього вечора їх можна бачити в самому райцентрі.

Зараз ви читаєте новину «Раїсі Гуськовій лис стрибнув на спину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути