понеділок, 24 грудня 2012 07:15

"Прийде ваша влада — то буде ваш висіти"

Автор: фото: Захар Колісніченко
  Кам’янчанин Олександр Нечиталюк говорить із мешканкою міста у день виборів мера. Він був одним із кандидатів. Посів третє місце
Кам’янчанин Олександр Нечиталюк говорить із мешканкою міста у день виборів мера. Він був одним із кандидатів. Посів третє місце

— Основний мій конкурент — Володимир Тірон. Його підприємство міська рада наймає для виконання різних робіт, зокрема ремонту доріг, а люди думають, шо то він сам усе робить, а не за гроші бюджету, — каже кандидат на посаду міського голови Кам'янки, депутат міської ради від "Батьківщини" 35-річний Олександр Нечиталюк.

Зустрічаємося з ним 16 грудня о 7.40 у центрі біля пам'ятника Леніну. О 8.00 мають початися позачергові вибори міського голови. Попередній мер Володимир Гарнага помер у серпні. Нечиталюк сидить на пасажирському місці в чорному "мерседесі". За кермом голова районної організації "Батьківщини" 49-річний В'ячеслав Щербушенко.

— Я думав своєю машиною їхати, але в нас штаб по сусідству зі штабом "регіоналів", то ті  можуть написать шось чи поцарапать, — говорить Нечиталюк.

На задньому сидінні сидить матір кандидата 66-річна Галина Іванівна. Вона буде спостерігачем на одній з дільниць.

Їдемо на заправку. Дорогою помічаємо, що ліве заднє колесо спущене. Доводиться їхати на шиномонтаж. На одному із перехресть висаджуємо Галину Іванівну.

— Ну, шо Бог дасть, те й буде! — каже, виходячи з авто.

О 8.30 Нечиталюк їде голосувати в районну бібліотеку.

— Спробував за себе, — розказує.

Прямуємо до штабу "Батьківщини" на третьому поверсі будівлі неподалік пам'ятника Леніну. Там також банк, ресторан і штаб Партії регіонів. На вході два прапори — державний і "Регіонів".

— Ми теж свій чіпляли, але двічі "регіонали" його зламували. Так і кажуть нам: "Прийде ваша влада — то буде ваш висіти".

Штаб — кімната площею 20 кв. м із чотирма письмовими столами, двома комп'ютерами, оргтехнікою. На стінах три плакати з Юлією Тимошенко. У кутку прапор "Батьківщини". На стіні нашитий червоною стрічкою на білу тканину напис "Юлі — волю!"

— Із ним у Харків їздили й у Київ під суди, — розповідає.

Нечиталюк робить собі розчинну каву. Воду гріє кип'ятильником.

— Чайник згорів під час парламентських виборів. Тоді тут було багато людей, — пояснює. Телефонує до спостерігачів.

Об 11.00 об'їжджає шість із семи дільниць. В актовому залі місцевого спиртозаводу температура майже мінусова. Жінки сидять у пледах, працюють два обігрівачі. Надворі -9°С. На 12.00 середня явка по дільницях 10%.

— Показник низький, бо слизько і холодно. Молодь узагалі не йде голосувати. Самі лиш пенсіонери, — говорить кандидат.

О 12.30 Олександр Нечиталюк їде додому по обід. Привозить до штабу 5-літрову каструлю макаронів, варені сосиски, квашену капусту, велику миску салату олів'є, бутель яблучного соку та дві торбинки домашніх пиріжків із сиром та печінкою. Все готувала його дружина Людмила, 35 років. По обіді штабівці та кандидат грають у карти, аби згаяти час.

О 15.00 Нечиталюк знову їде на дільниці. Там стало ще холодніше.

— Вибори треба проводити влітку або організовувати належним чином, — зауважує жінка років 50, член комісії. Гріє ноги біля обігрівача. — А нам іще хтось придумав аж до 10 вечора тут сидіти — позамерзаємо.

На вечерю дружина Нечиталюка готує печеню. Всі вечеряють у штабі. Кандидат об'їздить іще кілька дільниць і чекає на перші результати. Спостерігачі повідомляють, що більшість підтримують Тірона.

— Люди думають, що як він стане мером, то поробить дороги, — каже Щербушенко. — А він просто об'єднає бюджет міської ради та своєї фірми. На всі роботи має бути тендер, а він хоче мати на них монополію.

О 22.00 дільниці зачиняються. Явка близько 40%. Із 1 1094 виборців проголосували 4344. О 23.40 результати повідомляють телефоном. Перемагає Володимир Тірон, що балотувався від Соціалістичної партії, із 1889 голосами. На другому місці УДАРівець Сергій Чередніченко — за нього проголосували 771 осіб. Нечиталюк із 614 голосами — на третьому. Загалом на виборах балотувалися семеро кандидатів.

— Думав, мінімум друге. А так. Явка мене підвела. Та найбільше підвів мій рідний мікрорайон Чмижина. Там на дільниці теж переміг Тірон. А я їх ніколи не підводив, — розчаровано говорить Нечиталюк. Чекає, доки позносять протоколи. Додому їде о третій ночі.

Серце почало підводити, покинув роботу

Цього року померли двоє голів райцентрів — мер Кам'янки Володимир Гарнага та селищний голова Чорнобаю Григорій Злидар. 66-річний Володимир Гарнага помер 16 серпня після тривалої хвороби. У березні його затримали працівники СБУ з підозрою в отриманні хабара від місцевого підприємця. За кілька днів після цього в тяжкому стані його доправили до лікарні. Причиною недуги визнали цироз печінки. 56-річний Григорій Злидар помер 29 листопада. У нього зупинилося серце. Останній рік хворів, пережив кілька інсультів.

— Із чотирьох останніх мерів Кам'янки тільки один відпрацював до кінця. Володимир Марчук не допрацював свою каденцію через хворобу. Зі кілька місяців до чергових виборів чиновника вразив інсульт. Його наступник Микола Плєшкань за рік до завершення каденції 2005-го залишив посаду теж через проблеми із серцем, — каже колишній секретар міської ради, 53-річна Віра Мушта.

— Міський голова відповідає абсолютно за все, — дороги, ремонти, сміття, собаки, вода, пісок, світло, дитсадки. А грошей на все не вистачає, а якщо й є, то не даси, бо кодекс не дозволяє. Фактично кожного дня на межі стресу, — каже колишній мер Чигирина 41-річний Вадим Зелений. — Мій наступник Володимир Братчик й року не попрацював, серце почало підводити, покинув роботу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Прийде ваша влада — то буде ваш висіти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути