четвер, 19 серпня 2010 19:43

Помиї витікають з машин

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Ями на асфальті поблизу  будинку по вулиці Ватутіна, 233 у Черкасах  заповнені брудною водою і помиями зі сміттєвих баків.  Місцева жителька Надія Саленко каже, що неприємний запах відчувається навіть після дощу
Ями на асфальті поблизу будинку по вулиці Ватутіна, 233 у Черкасах заповнені брудною водою і помиями зі сміттєвих баків. Місцева жителька Надія Саленко каже, що неприємний запах відчувається навіть після дощу

"Недавно став свідком вивезення сміття з власного двору. Дивлюся, капає з машини, але не дуже сильно. Але коли робочі закинули вміст усіх контейнерів й увімкнули прес, то почався справжній водоспад. Сміттєвоз поїхав, залишивши за собою свіжий слід із помиїв", — розповідає черкащанин Олександр Кислиця, 37 років. Живе на вул. Ватутіна, 233.

Сміттєві баки стоять у дворі багатоповерхівки.

— Ми не раз просили їх перенести кудись в інше місце. Проте отримали від нашого СУБу відмову. А ще сказали, що ці помиї нешкідливі. Але від них сморід стоїть на всю околицю.

Схожа ситуація — в усіх районах Черкас, хоч їх і обслуговують різні фірми: Придніпровський — "ГрінКо", Соснівський — "Черкаська служба чистоти", Митницю — українсько-німецьке підприємство "Ремондіс".

Помиї витікають з машин після здавлювання сміття пресом. Такі встановлені в усіх сучасних сміттєвозах. Біля баків та у дворах багатоповерхівок утворюються калюжі, які не висихають протягом кількох днів. А сморід не зникає навіть після дощу.

— Зараз течуть усі автомобілі й у всіх перевізників, — пояснює 36-річна Оксана Танцюра, виконувач обов"язків директора товариства "ГрінКо-Черкаси". — Наша техніка призначена для вивезення твердих побутових відходів. А в кавуново-овочевий сезон вологість відходів різко росте. Люди масово викидають у контейнери помідори, кавуни, дині. Техніка не розрахована на відходи з такою високою вологістю, звідси й проблеми. Під час пресування волога видавлюється, а обладнання не є абсолютно герметичним і не може затримати воду всередині. У найбільш критичних точках ми просимо санстанцію посипати ці калюжі хлоркою. Це все, що можемо зробити. Зараз технічні спеціалісти підприємства намагаються якось вирішити цю проблему.

В обласній екологічній інспекції планують перевірити підприємства, які вивозять у місті сміття.

— У тому, що машини течуть, винні насамперед працівники, які сміття не сортують під час збирання. Крім того, часто вони забирають його тільки з контейнерів, а те, що лежить поруч, так і залишають, — говорить головний екологічний інспектор області Микола Клименко, 56 років.

Зараз ви читаєте новину «Помиї витікають з машин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути