Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2009 19:13

Пологи в радянські часи коштували 20 карбованців

Черкащанка 68-річна Ганна Мельник в 1970-х народила доньку та сина в міському пологовому будинку N2. Каже, тоді лікарям не платили. Але з власної волі давала по 20 крб.

— Бо боялася, що халатно ставитимуться, — розказує.

26-річна Ірина Мокриця з міста Умані два місяці тому народила сина.

— Витрати майбутньої мами починаються відразу, коли вона дізнається, що вагітна, — розказує. — Тест на вагітність коштує до 50 гривень. При цьому висока ціна не гарантує його якість, як пояснили лікарі.

Ірині довелося двічі лежати в пологовому на збереженні.

— За два тижні на медичні препарати пішло близько 600 гривень, за другим разом мого перебування там — також майже стільки. Плюс до всього приймала вітаміни — близько 60 гривень на місяць.

Мокриця — безробітна. Її чоловік Віталій — військовослужбовець, отримує 1,2 тис. грн.

— Самі пологи обійшлися в 350 гривень, — каже жінка. — Лікареві дали 200 як подяку, по 50 гривень акушеркам і ще 50 за анестезію. Ніхто нічого не вимагав.

Віталій, коли забирав дружину з пологового, заніс по пляшці вина та коробці цукерок в неонатологічне та пологове відділення.

Сім"ї 35-річних черкащан Миколи і Світлани Гладирів народження дитини в пологовому по вул. Конєва обійшлося у 1,8 тис. грн. Це третя в сім"ї дитина. Запевняють, що витрати на пологи з кожним разом зростають.

— У лікарні все починається з обов"язкових доброчинних пожертв 100 гривень, — каже Світлана. — За першу УЗД заплатили 130 гривень.

На п"ятому місяці жінку поклали на збереження, призначили вітаміни за 200 грн. Перед народженням сім"я за набір для породіль виклала 400 грн. Після пологів виникли ускладнення, на медикаменти витратили ще 600 грн.

— Сусідки по палаті казали, що давали в якості подяки лікарям по 1500 гривень, але ми з чоловіком навіть не обговорювали це. І не помилились, — розмірковує жінка.

Подружжя задоволене ставленням лікарів. Вірить, що без хабара можна отримати кваліфіковану допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Пологи в радянські часи коштували 20 карбованців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути