Ексклюзиви
четвер, 28 січня 2010 18:22

На обласну дитячу лікарню не вистачає 65 мільйонів гривень

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Недобудовані корпуси дитячої обласної лікарні в Черкасах. Її будують  з 1991 року. Вже витратили 50 мільйонів гривень
Недобудовані корпуси дитячої обласної лікарні в Черкасах. Її будують з 1991 року. Вже витратили 50 мільйонів гривень

19 років у Черкасах будують обласну дитячу лікарню. 1991-го її кошторисна вартість була близько 43 млн грн. Через відсутність фінансування 2000-го будівництво призупинили. За шість років держава виділила 30 млн грн. Наступного року обласний бюджет додав ще 7 млн грн. Через зростання цін на будматеріали та роботи цих грошей виявилося недостатньо.

Майбутня лікарня — напроти Черкаського пологового будинку N2. Розрахована на 300 ліжок. У корпусах мають зробити центр неонатології, відділення хірургії, стоматології, обласний пологовий будинок.

— Нічого не фінансується. Для завершення будівництва потрібно ще приблизно 65 мільйонів гривень. Якщо будуть гроші, то до кінця року завершимо, — каже заступник губернатора Володимир Білий. — Торік з обласного бюджету виділили 9 мільйонів 600 тисяч на дитячу лікарню. Зробили поліклініку, котельню, всі електромережі й каналізацію, огорожу, частину неонатального відділення. В основних корпусах поки що тільки коробки. Ще треба робити харчовий і господарський блоки. У лютому хочемо запустити першу чергу — поліклініку і котельню. Вона працюватиме не на повну потужність. Три котли розраховані на опалювання не лише комплексу дитячої лікарні, а й пологового будинку, що навпроти.

— Серед інших відомих довгобудів Черкащини — музей Шевченка в Каневі. Його реконструюють із 2001-го. Кілька років будують газорозподільну станцію в селі Ладижинка Уманського району. Уже давно лежить у шухляді проект лікувального корпусу обласної лікарні, — розповідає Юрій Кулик, начальник Головного управління капітального будівництва облдержадміністрації. — Коли їх добудують, важко сказати. Особливо з огляду на ситуацію з цьогорічним бюджетом.

На Тальнівщині з 2006-го року реконструюють Шувалівський палац. Його включили до програми "Золота підкова Черкащини". Зведений він 1903 року. Після революції в палаці було педучилище. В окупацію — шпиталь німецьких льотчиків. До 1986 року в ньому розміщувався будівельний технікум, пізніше там зробили місцевий музей хліба. 2006 року його виселили і почали реставрацію.

У лютому хочемо запустити першу чергу — поліклініку і котельню

— Реставрацією, правда, це назвати не можна, бо під нею мається на увазі відновлення один до одного, а тут відбудовували, як хотіли, — розповідає директор музею хліба Вадим Мицик. — Півтора роки палац відновлювали, а потім фінансування припинили. 2008 року виділили мільйон гривень. Але тоді відбудовували в Чигирині гетьманську резиденцію, то гроші перекинули туди. Минулого року взагалі нічого не дали.

Палац спочатку ремонтували робітники з Південноукраїнська. Вони зняли стародавню черепицю і вкрили дах залізною бляхою. Відтоді він протікає. Потім палац реставрували черкаські будівельники. Підлатали дах, установили радіатори опалення, замінили підлогу і частково вікна. Провели воду і газ, звели міні-котельню. Востаннє будівельники працювали в замку навесні 2008-го.

Майже готову будівлю розбирають

Майже 20 років у Шполі пусткою стоїть Будинок культури, що біля Красного ставка. Його звели в часи розквіту місцевого цукрового заводу — 1964-го. Тепер на його місці — залишки колись шикарної будівлі. Вибиті вікна і забиті дошками двері.

Споруду наприкінці минулого року продали з аукціону місцевому підприємцю Павлу Мальчику. Він планує відкрити там спортзал і фітнес-центр.

— Клуб давно руйнується, а грошей на реконструкцію в міському бюджеті немає. Тому ми й вирішили його продати, щоб не псував вигляд міста, — каже міський голова Шполи Юрій Плосконос, 51 рік.

Валиться Будинок культури і в Лебедині — найбільшому селі Шполянщини. Його почали робити поряд із сільською радою на початку 1990-х, проте так і не закінчили. Готову на 95% споруду розбирають. Селяни розповідають, що дах на будівлі зник за дві ночі. На фасаді іншого незакінченого Будинку культури в селищі Буки Маньківського району є напис: "Прийдуть комуністи — добудують".

Понад 20 років на подвір"ї Чорнобаївської районної лікарні та поліклініки пустує недобудований корпус. У приміщенні планували облаштувати їдальню, кухню та інші господарські кімнати. Почали зводити на початку 1990-х, проте за кілька років будівництво припинили. Минулого року дім продали з аукціону.

— Приміщення викупили підприємці. Планували відкрити там аптеку, зубопротезний кабінет. Проте пройшов уже рік, а по проект до нас ще ніхто не звертався, — говорить Володимир Матюша, начальник відділу архітектури та містобудування Чорнобаївської райдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «На обласну дитячу лікарню не вистачає 65 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути