понеділок, 25 червня 2012 05:15

На Черкаси треба сім пунктів перегрузки

За кілька місяців Черкасам не буде куди вивозити сміття. Міський полігон, що в селі Руська Поляна, заповнений ущерть. Сміттєпереробного заводу, який мали збудувати кілька років тому, досі немає. Як місту можна вийти із ситуації, розповідає ініціатор проекту "Чисті Черкаси", колишній заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Дзюба, 46 років.

— Полігон — серйозна конструкція з гідроізоляцією, різними схилами, відведенням фільтрату, парникових газів. Черкаський полігон за цінами 1988-го коштував 6 мільйонів рублів. Останній проект планували робити три роки тому в Смілі. Коштувало це 15-18 мільйонів гривень. Це дуже дорого, непосильно для міста. У багатьох європейських країнах відмовилися від звалищ. І будують сміттєспалювальні заводи. Але в цьому випадку вартість утилізації треба підняти в 10 разів. Завод — це добре, але хто його буде утримувати? Або ж ми повісимо витрати на жителів або ж братимемо дотації з держави, що теж нереально.

Який вихід для Черкас?

— Існує шведська технологія упаковки відходів у тюки методом пресування. Тюки герметично запаковують, тому ніякого запаху, до того ж сміття зменшується в об'ємі. Воно перетворюється на енергетичне паливо. А те, що йде на звалище, використовувати не можна, бо воно гниє. На Черкаси треба сім пунктів перегрузки — це сортувальна й пакувальна лінії. І це буде вчетверо-вп'ятеро дешевше, ніж приводити до ладу звалища. Тюки складають і пересипають землею. Їх можна спалювати через 20 років.

Що треба змінити насамперед?

— Сортувальна лінія доцільна, якщо в нас буде роздільне збирання сміття. Для приватного сектору місто закупило контейнери. Тепер треба закупити ще таких же баків для пластику і скла.

Чи сформована в Черкасах екологічна культура?

— Люди років п'ять збирають пластикові пляшки і розумом дійшли до того, що треба викидати окремо. У принципі менталітет черкасців дозрів до роздільного збору сміття. Але варто було б запровадити програму, яка роз'яснювала б доцільність сортування відходів ще в дитсадках, школах. Наприклад, люди похилого віку й до цього часу виносять сміття у відрі. А от молодь обов'язково несе в пакеті.

Зараз ви читаєте новину «На Черкаси треба сім пунктів перегрузки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути