вівторок, 14 червня 2011 05:15

Місцеві помідори дорожчі за турецькі

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Минулого четверга в Умані на стихійному ринку на перехресті вулиць Леніна та Паризької комуни жінки з довколишніх сіл продають кріп, петрушку, зелену цибулю та огірки. Кажуть, що все з власного городу
Минулого четверга в Умані на стихійному ринку на перехресті вулиць Леніна та Паризької комуни жінки з довколишніх сіл продають кріп, петрушку, зелену цибулю та огірки. Кажуть, що все з власного городу

— Два тижні тому брала огірки, то сказали, що з Миколаєва, а помідори з Турції. У неділю найшла огірки місцеві. Ціна така, як привозних — 10 гривень. І помідори купила уманські тепличні. Вони за турецькі на пару рублів дорожчі, але ж наші, — каже уманка Ольга Федоренко, 56 років.

На базарах Черкащини продають переважно овочі з півдня, Єгипту, Туреччини, Іспанії.

— Їздимо по товар в Одесу або Миколаїв, — розповідає продавець з Умані Анатолій, 46 років. — Купуємо на оптових ринках. Зараз не все турецьке. Огірки і кабачки наші пішли. Коли є вибір між уманськими тепличними і турецькими, беруть наші. Перець і баклажани не завозимо. Їх мало хто купляє.

— Зараз добре ідуть огірки і помідори на салати. Огірок — Херсон, помідор — Турція, — каже продавець із Христинівки Валентина Іщук, 37 років. — На осінь домовилися з двома фермерами, що у них капусту купимо. Вони садять багато пізньої. Ми її оптом заберемо.

Володимир Безверхній, 49 років, із села Талалаївка Христинівського району продає на ринку свою капусту:

— Маю клапоть землі, вирощую капусту, огірки, перець, баклажани. Не займаюся тільки помідорами. Мороки з ними багато. Ось зараз капусту продаю. Насіння садив 1 лютого, 1 квітня у відкритий ґрунт. У нас не так тепло як на півдні, тому допомагає агроволокно і плівка.

— Картопля рання місцева, — каже продавщиця 35-річна Тамара Лівновська на Черкаському базарі. Продає дрібну по 8 грн, більшу по 12. Поруч Валентина з Худяків Черкаського району закликає до себе скуштувати помідор.

— Домашній, з листочком й пахне натурально. Із своєї теплиці. Кабачки й огірочки з городу, перші зірвала.

Буряки та моркву везуть у Черкаси із Херсона. Продавці кажуть, місцеві овочі підуть за два-три тижні.

— Щороку виробництво овочів в області збільшується, — говорить Вадим Рудишин, 52 роки, начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. — 2006-го зібрали 225 тисяч тонн, 2010-го — 330 тисяч. У той час як потреба для жителів області — близько 200 тисяч тонн. Найбільшими виробниками є фермерське господарство "Людмила" у селі Хутори Черкаського району. Там вирощують огірки, помідори та капусту. Господарство "Ромашка" у Золотоніському районі та Уманський тепличний комбінат. Лідерами серед районів по виробництву овочів є Чорнобаївський, Черкаський, Золотоніський та Уманський.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві помідори дорожчі за турецькі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути