понеділок, 10 грудня 2012 06:45

"Годують у денну зміну й у нічну"

Автор: фото: Юрій Стригун
  Тальнівчани Майя і Юрій Бондарі стоять біля службового автобуса Ватутінського хлібокомбінату. Їздять ним на роботу за 30 кілометрів
Тальнівчани Майя і Юрій Бондарі стоять біля службового автобуса Ватутінського хлібокомбінату. Їздять ним на роботу за 30 кілометрів

16 безробітних із Тального отримали роботу в місті Ватутіне Звенигородського району. Людей працевлаштував місцевий хлібокомбінат. Нових робітників за 30 км возить автобус підприємства.

— І я, і мій чоловік залишилися без роботи, — розповідає тальнівчанка 36-річна Майя Бондар. — Довго шукали. Стояли на біржі. У Тальному нічого підходящого не було. Чоловік раніше працював в охоронній фірмі. Проробив місяць, а грошей не дали. У жовтні Юра побачив оголошення про набір робітників на Ватутінський хлібокомбінат. Вирішили подзвонити. Менеджер із персоналу сказала, що зараз формують групи.

Бондарям призначили зустріч у районному центрі зайнятості. Сказали взяти всі необхідні документи.

— До Тального приїхала менеджер із роботи з персоналом. Розповіла про підприємство, умови праці. Спочатку нас беруть у якості підсобних робітників. Зарплата — 1500 гривень. Подальший кар'єрний рост залежатиме від того, як ми працюватимемо. Всі бажаючі написали анкети. З них відібрали 16 осіб. Ми з чоловіком потрапили до списку.

Бондарям сподобалося, що на хлібокомбінаті пропонують повний соціальний пакет.

— Є офіційна відпустка, оплачуються лікарняні.

Минулого тижня подружжя вперше виїхало на роботу.

— О 7.30 повезли теплим комфортабельним автобусом, — каже Майя. — О дев'ятій приступили до роботи. Тут величезне підприємство. Є старий корпус і новий, щойно збудований. Є три цехи — хлібобулочний, кондитерський і тортовий. Ми з чоловіком потрапили в останній. Видали білі халати. У перший день пакували по три торти у великі коробки. В обідню пору повели на безкоштовний обід. Наїстися можна: суп, гарнір із биточком і компот. Годують й у денну зміну, й у нічну. У нашому цеху працюють 70 осіб. Думаю, загалом на підприємстві більш як 200.

Після денної зміни працівники їдуть додому. Наступного дня заступають у нічну. Потім відпочивають дві доби й знову йдуть у денну зміну.

О 19.30 у суботу Бондарі виходять на зупинку біля "німецьких" будинків, за 20 м від свого дому. Чекають на автобус.

— 14-річного сина залишили самого вдома, то трохи хвилюємося, — говорить Юрій. — Він не боїться, дорослий, але баба все ж таки подзвонює.

Чекаємо хвилин 10. Повз проїздять кілька автобусів. Один із них зупиняється за 50 м.

— Це не наші, бо наш довгий, а це якісь короткі. Водій точно маршруту не знає, бо ми нові і він не тальнівський.

Чекаємо кілька хвилин. З автобуса, що зупинився неподалік, виходить жінка. Гукає Юрія. Бондарі йдуть туди.

— Сьогодні новий автобус приїхав, то ви нас не впізнали, — каже.

За хвилину від'їжджають. Приїздять наступного дня о 10.30.

38

осіб претендують на одне робоче місце в області. 18 901 черкасець наприкінці жовтня перебував на обліку в центрі зайнятості як безробітні. При цьому вакантних робочих місць було 493.

 

Привозять працівників на птахофабрику та завод "Верес"

В обласному центрі зайнятості кажуть, що влаштовують людей у сусідній райцентр не вперше.

— У нас загальна база вакансій по всій Україні, — пояснює Світлана Кочанова, заступник директора. — Роботодавці привозять працівників на канівську птахофабрику та завод "Верес". Однак існує суттєва проблема — житло. Якщо робітники приїздять із міст і сіл з розумною межею транспортної досяжності, то проблем узагалі ніяких.

 

Зараз ви читаєте новину «"Годують у денну зміну й у нічну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути