понеділок, 14 травня 2012 06:00

Базар на Пастерівській хочуть перенести

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Торговці продають городину на ринку по вулиці Пастерівській у Черкасах. Окрім оптових продавців, там торгують селяни
Торговці продають городину на ринку по вулиці Пастерівській у Черкасах. Окрім оптових продавців, там торгують селяни

Оптовий продуктовий базар по вул. Пастерівській у Черкасах хочуть перенести на ринок Фермерський. Міська влада пояснює, що базар розташований на газопроводі, а більшість кіосків там зведені з порушеннями. Торговці відмовляються переходити на нове місце через високу орендну плату.

Ринок розташований між просп. Хіміків та вул. Чайковського. Працює з 2001 року. Має 50 соток. Обгороджений металевим парканом. Ліворуч хвіртки кіоск із пресою та цигарками. Далі лабораторія, де перевіряють якість продукції.

6 травня о 9.25 базаром ходять місцеві. Кілька торговельних місць вільні. На території чисто, де-не-де валяється пластиковий посуд. На базар заходить Марія Прокопенко, 79 років. У руках має поліетиленові торби — привезла на продаж 20 кг картоплі.

— Такі мозолі наробила, а картопля по рублю, — каже, розкладає стілець. За місце не платить. — Беріть картопельку. Я дешево віддам.

— Та і в нас є картопелька, — відповідає жінка, що проходить повз.

Поруч обрізає цибулю 40-річна Наталія з Умані.

— Тут хоч пенсіонер якийсь купить, це основний покупатєль. Баба  Маша й Даша приходять — отак ми і живемо. Продаси цю цибулю по 2 гривні, а там, на Фермерському, за місце заплати такі суми.

О 10.00 підходить 82-річна Марія Велікан розрахуватися за гранатовий сік. Брала в борг. Її будинок розташований за 50 м від ринку.

— Тут нужен базар. Це комусь захотілося цю площу, — говорить.

Від часу відкриття Фермерського у квітні на Пастерівській побільшало перевірок.

— Тиждень тому наїхали працівники ДАІ й перекрили в'їзд сюди. Ми почали питати, чого вони тут стоять, — не змогли відповісти. Коли люди почали виходити, то потікали. Просто є два бізнеси: один більший — Фермерський, а другий менший. Проплачують і знищують менший бізнес, — міркує 35-річний Олександр Островський, директор ринку на Пастерівській.

— А більший меншого стусає та ще й б'є, — долучається до розмови Михайло, 52 роки, продає цибулю. — Знаки тут установили, що грузове двіженіє запрєщено. Мєнтов поставили, щоб не заїжджали. Для чого? Щоб нас звідси убрать. На Фермерському сказали за місце платити по 100 гривень. У мене сітка цибулі 15 стоїть! Сім мішків продати тільки за місце. Ну потім побачили, що люди повтікали, обіщали, що по 40 гривень будемо платити, але ж це без бумажки. Тобто сьогодні 40, а завтра 100. Я тут роками плачу 20 гривень, і нічого не змінюється.

Збоку картоплею, огірками і капустою торгує 43-річний Валерій із Тальнівського району.

— Я ось городину виростив, а мені немає її де продати. Тут дають місце, то тут і торгують. А там хай поставлять нормальні ціни: щоб я платив не 100, а 20 гривень, як тут. Тоді й буду торгувати. А якщо силовим методом його роблять, то ні там, ні тут не буде. Ну поприїжджають туди машини за заключеними договорами, а бабка приїде з огірочком, з пучком цибульки, то де їй стати? Будуть тулитися попід магазинами по городу, й знову їх будуть ганяти.

У міськраді пояснюють, що ринок діє з порушеннями.

—  Ми зацікавлені в тому, щоб перенести ринок на Пастерівській на Фермерський. Там кращі умови для ведення торгівлі. Але про закриття ринку не йдеться. Ми просто вимагаємо від підприємців привести торговельні павільйони до тих вимог, які ставились під час надання дозволу. Там повинно бути 2 ряди по 10 автомобілів, торговельні палатки і павільйони, благоустрій. Тобто щоб це був цивілізований ринок, а не стихійна торгівля, — каже заступник міського голови Віктор Беззубенко, 49 років.

Зараз ви читаєте новину «Базар на Пастерівській хочуть перенести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути