четвер, 18 вересня 2008 20:21

70 учнів закритої школи продовжують ходити на уроки

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Восьмикласниця Кам’янської школи №3 Анастасія Шкрьоба пише на дошці привітання для однокласників. Іти зі своєї школи дівчина не хоче
Восьмикласниця Кам’янської школи №3 Анастасія Шкрьоба пише на дошці привітання для однокласників. Іти зі своєї школи дівчина не хоче

Напередодні навчального року працівникам і учням школи N3 у райцентрі Кам"янка оголосили про закриття школи. Таке рішення прийняла сесія районної ради, щоб зекономити в бюджеті півмільйона гривень.

Із директором школи 56-річним Олександром Гончариком розмовляємо в кабінеті. Із вікна видно, як дев"ятикласники роблять розминку на стадіоні.

— 9 липня мене викликали до відділу освіти, — згадує Гончарик. — Вручили наказ про закриття школи. Попросили попередити 17 учителів про скорочення. 22 липня до школи приїхав керівник відділу освіти Юрій Таран. Наказав припинити ремонт.

1 серпня Гончарикові зателефонували із відділу освіти. Сказали закінчувати ремонт. Ще через два тижні до школи приїхала комісія. Оглянула відремонтоване приміщення й виставила хороші оцінки. Учителі заспокоїлися.

— 22 серпня проходила сесія райради. У районній газеті надрукували порядок денний. Про закриття школи не було ані слова, — розповідає Олександр Григорович. — Ми з батьками пішли туди. Із 57 депутатів були присутні 42. За ліквідацію школи проголосувало 26.

Третя школа розташована в мікрорайоні Чмижина на околиці Кам"янки. Приміщення збудоване 1903 року. У школі — 70 учнів. Ще стільки ж школярів мікрорайону добираються за 6 кілометрів до школи N1. Вона найбільша в Кам"янці. Автобуси не ходять. Раніше в Чмижині закрили дитсадок і медпункт.

Депутат райради Іван Крамаренко впевнений, що для ухвалення рішення про закриття школи необхідно було отримати 29 голосів. Тобто більше половини від загального депутатського складу.

За три дні до початку занять у школі скликали загальні збори жителів мікрорайону. Запросили голову райдержадміністрації Ростислава Ременюка, начальника відділу освіти Юрія Тарана. Батьки вирішили, що діти в будь-якому разі підуть до школи.

Першого вересня на лінійці Ростислав Ременюк оголосив, що рішення про закриття школи скасують.

За тиждень у школі скликали батьківські збори. Повідомили, що рішення сесії залишається в силі. Третю школу закривають, замість неї буде філія школи N 1. Батьки на реформацію не погодилися. Учні продовжують навчатися, вчителі — викладати. Їх підтримала обласна профспілка працівників освіти.

— Грошей на освіту катастрофічно не вистачає, — коментує голова Кам"янської райдержадміністрації 37-річний Ростислав Ременюк. — Шкіл багато, а дітей — мало. Якщо закриємо третю школу, то зекономимо 500 тисяч. Рівень навчання там не дуже. Педагоги в основному пенсіонери. У перший клас пішло 5 дітей. На кожного учня третьої школи тратимо на рік 5 тисяч гривень, тоді як у першій школі лише 2,5–3 тисячі. Якщо так піде далі, то вчителі району вже в листопаді можуть залишитися без зарплати. Зараз вишукуємо можливості, щоб підвозити дітей із мікрорайону на навчання автобусом.

Нині учнів третьої школи запрошує на навчання місцевий ліцей. Там задоволені їхніми знаннями.

Зараз ви читаєте новину «70 учнів закритої школи продовжують ходити на уроки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути