четвер, 22 квітня 2010 16:34

103 фотографії надрукували у книжці про генералів

Історію життя 12 генералів армії Української Народної Республіки — уродженців Черкащини видав старший науковий співробітник тальнівського музею 40-річний Олег Шатайло. Над книжкою працював 16 років.

— Найбільше документів зібрав в іноземних архівах — Московському воєнно-історичному та в Бібліотеці Народовій у Варшаві, — розповідає Олег Леонідович. — Окрім них, працював у київському Центральному архіві вищих органів влади та історичному архіві у Львові.

У книжці 190 сторінок і 103 архівних фото. Більшість публікуються вперше. Найбільше сторінок — 50 — присвятили Юркові Тютюннику, уродженцю Будищ Звенигородського району. У першому розділі є біографії генералів часів визвольної війни 1918–1920 років — Гаврила Базильського із Соколівки Жашківського району, Андрія Вовка із села Деньги Золотоніського та Олександра Загродського із Зеленькова Тальнівського району.

— Зовсім випадково знайшов документи про командувача Карпатської Січі Сергія Єфремова, — згадує Олег Шатайло. — Це рідний племінник академіка, члена Центральної Ради Сергія Єфремова. Його навіть назвали так на честь дядька. У 30-ті Єфремов був полковником словацької армії, згодом очолював Карпатську Січ у Хусті.

Книжку у твердій палітурці надрукували тиражем 4 тис. примірників. Гроші на друк дав бізнесмен Володимир Мовчан.

Зараз ви читаєте новину «103 фотографії надрукували у книжці про генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути