пʼятниця, 16 листопада 2018 06:45

"Шина вибухнула на швидкості 100 кілометрів на годину. Авто перевернулося"

— Цього року купив лише дві нові зимові шини. Встановив їх на передні колеса. Ззаду стоять старі семирічні, — розповідає 43-річний Олексій Битько з Обухова Київської області. Витратив на пару покришок 1,9 тис. грн. — Це була незапланована покупка, зекономив половину від вартості комплекту. На шиномонтажі виявили пошкодження корду на одній старій покришці, а друга була сильно поведена.

Чоловік придбав українські шини "Преміорі" 15-го радіуса для свого "Шевроле Лачетті" 2005 року. Обрав модель для суворих зим із посиленою боковиною і великою кількістю ламелей.

Купівля нових шин лише на передні колеса — вигідний спосіб зекономити, вважають на столичному шинному центрі по вул. Набережно-Хрещатицькій.

— Так на передній ведучій вісі не прийдеться буксувати. А при різкому старті авто не кидатиме вбік, — пояснює майстер Олександр Прокопчук, 34 роки. — Однак у такому випадку не варто розганятися понад 80 кілометрів на годину. Через зношену задню пару шин гальмівний шлях буде чималим.

Під час їзди сніговою кашею і мокрим асфальтом слід їхати "в натяг" — не перемикатися на нейтральну передачу, не прискорюватися різко. А також у жодному разі не треба затискати гальма більш ніж на 2 секунди. Корму машини може миттєво занести вбік.

Останні п'ять років українські водії економлять, купуючи вживані шини з Німеччини, Франції, Бельгії. Це переважно гума преміальних марок із незначним ступенем зношення. Комплект 13–15-го радіуса можна придбати за 800–1500 грн.

— Продають гуму три-чотирирічної давнини. Така пройшла 70–100 тисяч кілометрів. На подібній можна відкатати ще пару сезонів, — пояснює фахівець. — Є й небезпека. По-перше, невідомо, як її зберігали. Якщо шини довгий час лежали під сонцем, їзда буде неплавною, розбиватиметься ходова частина автомобіля. По-друге, навіть двох років достатньо, аби колесо втратило зчіпні властивості на 25–40 відсотків. Враховуйте, що європейський секонд-хенд виконуватиме свою роль наполовину.

Купівля вживаних шин доцільна для тих, хто їздить у холодну пору лише вихідними і здебільшого на міжміських трасах. Під час активної їзди в містах вони можуть підвести.

— Мій брат теж їздив на вживаних колесах. Торік його задня шина вибухнула на швидкості 100 кілометрів на годину. Авто перевернулося на дах під час заносу. Машину досі не відремонтував, — каже спеціаліст. — Перед покупкою обдивіться кожну покришку з усіх боків. У ній не повинно бути ґуль, сильного зносу, не має бути клеєною.

Дешевше за зимову вживану гуму коштує всесезонка з пробігом. Комплект можна знайти за 1200–1300 грн. Проте на мокрій дорозі вона тримає авто гірше, у сніговій каші більше буксує.

Для водіїв, які взимку їздять щодня, найкращий спосіб зекономити на гумі — придбати торішній чи позаторішій комплект. Такі продають на сайтах інтернет-оголошень.

— Зазвичай їх збувають водії чи підприємці, які не встигли вчасно продати. Обійдеться вдвічі дорожче, ніж комплект вживаної гуми з Євросоюзу — приблизно 750 гривень за шину 15-го розміру. Вона не буде такою еластичною, як нова. Гірше триматиме авто на ожеледиці, матиме довший гальмівний шлях, — говорить Олександр Прокопчук. — Однак її протектори будуть у кращому стані, вона не буде поведеною. Зважайте, що в таких продажах нерідко намагаються надурити — пропонують браковані покришки. Тому одразу подивіться форму, стан протекторів. Проведіть рукою всередині шини — там не має бути латок, пухирців і борозн.

Ланцюги одягають на ведучі колеса

Комплект ланцюгів для зимової їзди обійдеться в 400 грн. Їх одягають на ведучі колеса.

— На ланцюгах їздять і по ожеледиці, і по снігу, — каже 58-річний Олег Гомонай, водій-професіонал. — По асфальту, бруківці та сніговій каші краще ними не користуватися. Вони розбивають ходову частину машини. Під час їзди дуже шумні.

Зараз ви читаєте новину «"Шина вибухнула на швидкості 100 кілометрів на годину. Авто перевернулося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути