середа, 17 вересня 2008 19:44

Пластиковий бокс вміщає 100 кілограмів багажу

Якщо речі не вміщаються у багажник, що позаду пасажирського сидіння, на легковик  встановлюють додатковий. Довгасту пластикову коробку обтічної форми найчастіше монтують на даху.

Тиждень тому киянин Олег Гречев, 58 років, встановив такий на свій "Кадилак Ескалада".

— Їздили з родиною в Крим, — розповідає. — У кузові-універсалі місця начебто багато, а сумки з одягом не всі влізли. Тоді й вирішив поставити додатковий багажник. Узимку поїдемо в Карпати на лижах кататися. Беру довгу скриню, щоб лижі помістилися.

Про фірми, що спеціалізуються на багажниках, дізнався від знайомих. Обрав пластиковий бокс марки "Монблан" завдовжки 2,27 м і 0,56 м завширшки. Із встановленням він обійшовся в 4,2 тис. грн. Майстри впоралися з роботою за півгодини.

— На даху машини вже є поперечні дуги — рейлінги. Тому встановити такий багажник простіше, — пояснює 42-річний Юрій Скобицький, директор спеціалізованої компанії "Поліком". — Ми кріпимо на рейлінги фіксатори. На них монтуємо підставки, а далі — пластикову скриню.

Бокс — це пластикова скриня із кришкою, зазначає Скобицький. Роблять їх з АБС-пластику. Він морозостійкий, не змінює форму в холод чи спеку. Витримає не один удар кувалди. Бокс герметичний, тому речі не намокнуть. Зачиняється на ключ.

Із пластиковим боксом у дорогу можна взяти значно більше багажу. Наприклад, у китайських мікролітражках "Чері QQ", простір за заднім сидінням розрахований на 190 л багажу. Зате на дах можна встановити аеродинамічний бокс місткістю до 300 л. Обмежень за розміром  немає.

— На малий легковик можна поставити найбільшу скриню й навпаки. Даїшники не чіплятимуться. Головне, щоби бокс не обмежував водію поле огляду. Тому скриня може виступати не більше як на 20 сантиметрів перед лобовим склом, — радить Юрій Скобицький.

Найбільші бокси бувають 2,3 м завдовжки і до метра завширшки. Вони вміщують до 100 кг багажу. Хоча дашки більшості седанів розраховані на 70 кг.

Недолік дахових аеродинамічних боксів: можна класти тільки невеликі предмети. Коробки чи дошки не влізуть.

Встановити додаткову скриню можна й позаду звичайного багажника, на фаркоп (пристрій, до якого чіпляється причеп).

— Такі моделі більше схожі на звичайну скриню, і речі з неї зручніше діставати. Зате така конструкція ускладнює доступ до основного багажника. Утім, деякі моделі зроблені так, що коли його відкриваєш, пластикова скриня опускається донизу, — каже Скобицький.

Додаткові бокси на даху автомобіля збільшують витрату пального на 10–15%. Що більша швидкість, то більше потрібно, запевняє Юрій Скобинський.


Зараз ви читаєте новину «Пластиковий бокс вміщає 100 кілограмів багажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути