понеділок, 08 липня 2013 17:42

Як обрати автомобільну аптечку
9

Фото: Фото: Володимир МУКАН

У супермаркетах та на заправках продають більше 10 видів різних аптечок для автомобілів. Вони коштують від 20 до 250 грн. На всіх написано, що відповідають усім держстандартам.

Про те, як обрати аптечку в автомобіль і що у ній має бути, розповідає Світлана Сохань, провізор Київського фармацевтичного товариства.

Вартість аптечок залежить від вмісту. Наприклад, аптечки "міні" у м'якому футлярі коштують 18 грн, проте їхній вміст далеко неповний.

"На недорогі аптечки великий попит, тому багато виробників, аби здешевити їх, не кладуть необхідних медикаментів. У багатьох автоаптечках немає сильного знеболювального буторфоналу-тартрату у шприці-тюбику. Деякі кладуть лише один такий, хоча відповідно до Правил та стандартів їх має бути два, - каже Сохань. - Неповні аптечки автовласники купують на свій страх і ризик. Із одним буторфоналом-тартратом вона коштує 63 гривні. Докупити цей засіб в аптеці окремо, щоб докласти, неможливо. Його окремо не продають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечки, за якими полювали любителі "коліс"

Вартість повністю вкомплектованої автомобільної аптечки "Автомобільна-1" 88-95 грн.

"Вона призначена для машин, розрахованих на максимум 9 пасажирів. У ній має бути один джгут для зупинки кровотечі, бинт 5 метрів на 10 сантиметрів, косинка для перев'язування 50 на 50 сантиметрів, серветки кровозупинні з фурагіном та з хлорогексидином, йод і 20 капсул нітрогліцерину".

Із додаткових засобів у аптечці повинні лежати: медичні рукавиці, ножиці, плівка для проведення штучної вентиляції.

"Щоб записати час накладання джгута, в аптечки кладуть ручку та невеликий блокнот. В аптечках "Автомобільна-2", розрахованих на понад 9 осіб, є термопокривало та портативний апарат для штучної вентиляції легень. Такі необхідні у мікроавтобусах й автобусах".

Для поїздок за кордон варто обрати аптечку Євростандарту. Вона найдорожча з усіх аптечок - 215 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Краще мати бензиновий двигун

"У цих лише один шприц-тюбик буторфоналу-тартрату, бо "швидка" у Західній Європі приїжджає швидше, ніж у нас - у середньому за три хвилини. Також там більше перев'язочного матеріалу, щоб швидше зупинити кровотечу чи зафіксувати переламану частину тіла".

Чохол автомобільної аптечки можна вибрати із різних матеріалів - цупкого целофану, тканини та пластику.

"Це кому як зручніше. Дехто обирає безформені чохли. У такі влазить більше медикаментів і вона не буде стукати на поганій дорозі. Пластикова аптечка хороша тим, що у ній практично неможливо пошкодити медичні ампули. Популярні серед автомобілістів і спеціальні сумки. Туди вміщається аптечка, знак аварійної зупинки, вогнегасник та буксирувальний трос. На днищі цієї сумки - липучки. Тому вона не бігає по багажнику під час крутих поворотів".

Термін придатності медикаментів в аптечці 3-4 роки.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати автомобільну аптечку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути