четвер, 15 вересня 2011 11:38
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Захід підтримає Януковича, коли він спробує стати українським Саакашвілі

Черговий виток "газової війни" завдяки ЗМІ робить з Віктора Януковича палкого патріота нашої країни. Ще трохи – і він постане перед нами українським націоналістом. Принаймні, таким його подаватиме російська влада, з якою президент ніяк не може домовитись.

Важливо зрозуміти кілька моментів. Перший: не кожен, хто має проблеми з російським керівництвом, автоматично стає українським патріотом, і людиною, здатною відстоювати наші національні інтереси. Бо для цього слід розуміти, в чому вони, національні інтереси України, полягають.

І тут маємо момент номер два. Російська влада, закидаючи так званий "оголтілий націоналізм" не лише Януковичу, а й будь-кому з його попередників, хто мав тертя з режимами Путіна-Медведєва, як у центрі, так і на місцях представлена послідовними російськими націоналістами. Інша частина, включаючи того ж Володимира Путіна, здебільшого використовує патріотичну проросійську риторику.

Тобто російська влада, не забуваючи про власний добробут, кидає росіянам від Москви до самих околиць соковиті м'ясні кістки у вигляді національних та націоналістичних гасел. Вони об'єднують сусідню країну при наявності внутрішніх, в тому числі – економічних та соціальних проблем, які в чомусь споріднені з українськими. Але при цьому, дозволяючи собі бути російськими націоналістами, російська влада готова звинуватити в українському націоналізмі будь-кого, хто з якихось, не завжди національних інтересів, намагається буцатися з державою Росія лобами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Росією неможливо досягти ринкової ціни на газ

Той же Мазепа підданий анафемі через те, що перейшов від російського царя до шведського з наміром у перспективі спробувати створити щось на кшталт української держави. Тому Мазепа з російських позицій – зрадник, так само як Бандера. Бо генерал Власов, росіянин, який теж перейшов на бік гітлерівців та служив їм, воюючи проти ЧА, нинішніми російськими істориками тепер поволі реабілітується. Тоді як українець, зробивши те ж саме, а потім ще й повернувши зброю проти німців, для Росії та проросійські налаштованої частини України – ворог, зрадник та націоналіст.

Проте Янукович – не Мазепа і тим більше не Степан Бандера. Його ідейні переконання зовсім не лежать у площині створення, розбудови та розвитку України як єдиної національної держави. В ній громадянин, котрий вимагає другої державної мови чи агітує за щось під червоним прапором на свято скорботи, однозначно порушує українські закони. Саме через нерозуміння цих та інших факторів Віктор Федорович не має широкої підтримки всередині країни і далі втрачатиме її, незалежно від "тьорок" із Путіним та Медведєвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведєв не знайшов у своєму графіку часу на зустріч з Януковичем

Але для президента Януковича ще не все втрачено. Один із опонентів діючої влади, Анатолій Гриценко, заявив: особиста влада Віктора Федоровича фактично необмежена, оточення боїться його і готове виконувати будь-яке розпорядження свого Лідера.

Ось тут Янукович може погратися зі своїми повноваженнями в національно орієнтованого президента і стабілізувати ставлення українців до себе. Враховуючи, що амбіції для цієї людини набагато важливіші за здоровий глузд (одні вертольоти з унітазами та страусові пантофлі чого варті!), Янукович цілком здатен віддати кілька наказів, котрі не просто сподобаються народові, а й в перспективі зроблять його справжнім, а не визначеним Ганною Герман лідером нації.

Скажімо, можна звільнити Дмитра Табачника. Цей крок розцінять як ситуативний та безглуздий, який дасть Януковичу лише тимчасову фору та частково підтвердить його дійсні, а не зразково-показові наміри відстоювати національні інтереси. Бо що таке зовнішня "холодна війна", коли в тилу сидить явний та неприхований "агент впливу"...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністром освіти не може бути людина, у якої немає дітей

Можна його не звільняти, натомість створивши в країні такі умови, за яких Табачник або піде сам, або змушений буде, як він робив це досить часто, поміняти риторику, аби відповідати загальній політиці президента.

Януковичу вистачає повноважень аби припинити спекуляції довкола мовного питання. Приборкати податкову, міліцію, "Беркут". Заборонити розгін будь-яких мітингів та людських зібрань. Дати малому та середньому бізнесу вільно дихати та припинити пресинг. Віддати наказ показово покарати всіх депутатів, їхніх дітей та інших родичів, котрі вбивали та калічили людей, залишившись безкарними. Заодно наказати звільнити з роботи та віддати під суд тих працівників міліції, від сержанта до генерала, хто особисто бив та калічив людей у відділках чи дозволяв це робити.

Своїм рішучим указом розпорядитися відремонтувати дороги в країні, привести в порядок комунальне господарство, провести в селах газ та воду, а в містах – штрафувати кожного, хто кине недопалок повз смітник. Нарешті реально накаже боротися з корупцією та повністю оновить чиновницький апарат, адже саме некомпетентність чиновників та корупція становлять реальну національну загрозу для нашої країни.

Для того, аби ми вважали Януковича патріотом, він повинен, хоча б із дулею в кишені, спробувати стати кимось на кшталт Саакашвілі. Якщо підлеглі бояться Януковича, вони просто змушені будуть виконувати ці та інші його вказівки. В такому разі його підтримає Захід, в тому числі – український. А наш Схід вже за півроку об'єднається з іншою половиною України, бо ж не піде проти такої політики "свого" кандидата.

Ось так, нехай ситуативно, але країна поволі почне рухатися вперед. Бо поки Янукович як людина, котра вирішує все сама, стоїть на місці, або рухається назад в СРСР, підтримки йому не буде.

Лишається чекати, аби хтось, кому Віктор Янукович довіряє, підказав, як президентові використати свої необмежені повноваження на користь нашої з вами країни.

Зараз ви читаєте новину «Захід підтримає Януковича, коли він спробує стати українським Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути