четвер, 31 грудня 2015 10:00

фінал "Дніпра", "Динамо" у 1/8 ЛЧ, Україна на Євро-2016 та поразка Кличка: головні спортивні події України

фінал "Дніпра", "Динамо" у 1/8 ЛЧ, Україна на Євро-2016 та поразка Кличка: головні спортивні події України
Збірна України святкує вихід на Євро-2016

В останній день грудня Gazeta.ua пропонує згадати найбільш резонансні спортивні події 2015-го року.

Січень

Форвард мадридського "Реала" та збірної Португалії Кріштіану Роналду став володарем третього в своїй кар'єрі "Золотого м'яча". Церемонія нагородження відбулася 12 січня в швейцарському Цюріху. Португалець випередив за підсумками голосування свого головного конкурента, форварда "Барселони" та збірної Аргентини Ліонеля Мессі.

Жіноча збірна України з біатлону в складі Юлії Джими, Наталії Бурдиги, Ольги Абрамової та Валентини Семеренко здобула бронзову медаль на 6-му етапі Кубка світу з біатлону в італійському Антхольці. На той момент це був перший подіум синьо-жовтих в естафетних гонках сезону. Відзначимо, що нагороду наші дівчата буквально видряпали в збірної Росії. Виграла гонку Німеччина, другою була Чехія.

Лютий

Збірна України з біатлону посіла третє місце у змішаній естафеті на етапі Кубка світу у чеському Нове Место. Нашу команду представляли Ірина Вавринець, Валя Семеренко, Дмитро Підручний та Сергій Семенов. Переможцем гонки стала команда Норвегії, другими фінішували чехи.

Український біатлоніст Сергій Семенов здобув "бронзу" на етапі Кубка Світу в норвезькому Холменколлені. Його випередили лише росіянин Євген Гараничев, який фінішував другим та переможець гонки, француз Мартен Фуркад.

Жіноча збірна України з біатлону в складі Юлії Джими, Наталії Бурдиги, Валі Семеренко та Ірини Вавринець здобула золоту медаль у естафеті чемпіонату Європи, який проходив у естонському Отепяя. Наші дівчата пробігли дистанцію за 1 годину 9 хвилин 58,5 секунди, випередивши на 18,6 секунди суперниць з Німеччини. Бронзовим призером стала команда Франції.

Березень

Валя Семеренко стала чемпіонкою світу в мас-старті на першості планети, яка проходила у фінському Контіолахті. Валентина показала ідеальну стрільбу на перших трьох вогневих рубежах і на заключну стійку прийшла в трійці лідерів разом з Габріелою Соукаловою з Чехії та німкенею Франческою Пройс. Нерви тут виявилися міцнішими в українки.

Крім того, на цьому ж турнірі в спринті Валя виграла "бронзу". Наша спортсменка лідирувала після першого етапу, але припустилася промаху при стрільбі стоячи. Гонку виграла француженка Марі Дорен Абер, другою фінішувала Вероніка Новаковська-Земняк з Польщі.

Квітень

22-річна українська шахістка Марія Музичук стала чемпіонкою світу з шахів. Змагання проходили в Сочі. У вирішальній четвертій партії уродженка Стрию розписала нічию з господаркою турніру, росіянкою Наталією Погоніною — 0,5:0,5. У трьох попередніх партіях українка двічі зіграла чорними внічию і виграла партію білими.

"Шахтар" дійшов до фіналу Ліги чемпіонів. Щоправда, мова йде лише про команду U-19, яка у вирішальному матчі найпрестижнішого клубного турніру Європи зустрічалася з однолітками з "Челсі". Підопічні Валерія Кривенцова програли англійцям із рахунком 2:3. У складі донеччан відзначився Віктор Коваленко, ще один м'яч у сітку воріт англійської команди вийшов із приставкою "авто". Його автором став Крістенсен. Наставник українців після матчу заявив, що участь у фіналі — хороше досягнення для його команди.

Українець Олег Верняєв став абсолютним чемпіоном Європи в багатоборстві на першості континенту зі спортивної гімнастики, що проходила у французькому Монпельє. Більш, ніж на бал наш спортсмен випередив росіянина Давида Білявського. Бронзу здобув британець Деніел Первіс. На момент перемоги Верняєв був чинним володарем Кубка світу.

Травень

Дніпропетровський "Дніпро" зупинився за крок до титулу володаря євротрофея. Команда Мирона Маркевича, не пройшовши сито кваліфікації Ліги чемпіонів, автоматично потрапила до Ліги Європи, в якій сенсаційно дійшла до фіналу. У вирішальній зустрічі дніпрянам протистояв чинний на той момент володар трофею — іспанська "Севілья".

Суперник "Дніпра", незважаючи на клас, аж ніяк не вважався беззаперечним фаворитом зустрічі. Наша команда мала чималу підтримку як від земляків, так і від польських уболівальників. Навіть іспанські журналісти припускали, що андалузцям може не пощастити і вони не втримають трофей. Проте досвід команди Унаї Емері взяв своє, і вона у напруженій боротьбі здобула перемогу, хоча й пропустила першою.

"Динамо" вперше за 6 років стало чемпіоном України. 17 травня команда Сергія Реброва перемогла "Дніпро" і за два тури до завершення першості відрив біло-синіх від "Шахтаря" став у 7 очок. Відіграти цей гандикап було нереально. Єдиний гол у матчі забив Домагой Віда з передачі Сергія Рибалки.

Червень

"Динамо" здобуло Кубок України. Кияни на "Олімпійському" у серії пенальті обіграли донецький "Шахтар" - 5:4. Востаннє золотий "дубль" столичний клуб робив у сезоні 2006/07.

З 12 до 28 червня у столиці Азербайджана, місті Баку, відбулися I Європейські ігри. Було розіграно 253 комплекти нагород у 30 видах спорту. Збірна України завоювала 46 медалей - 8 золотих, 14 срібних і 24 бронзових. В загальнокомандному заліку наші були восьмими. Дворазовим чемпіоном ігор став наш гімнаст Олег Верняєв. Він здобув золото в особистому багатоборстві та опорному стрибку, а також виграв срібло у командній першості разом з Ігорем Радивиловим та Микитою Єрмаком.

Збірна України U-20 виграла груповий турнір Кубка світу, але поступилася Сенегалу в 1/8 фіналу турніру. Але навіть ранній виліт не завадив Віктору Коваленку стати найкращим бомбардиром змагань. Пізніше гравець "Шахтаря" отримав Золоту бутсу.

Липень

Донецький "Шахтар" завоював Суперкубок України в матчі з київським "Динамо". "Гірники" перемогли з рахунком 2:0, забивши обидва м'ячі в компенсований час.

Українець Павло Тимощенко став чемпіоном світу із сучасного п'ятиборства. Турнір відбувся у німецькому Берліні. 28-річний киянин здобув 1477 очок і випередив на чотири пункти росіянина Олександра Лесуна. Третім став Андрій Федечко зі Львова.

Це перша золота медаль у цьому виді спорту для українських чоловіків. Серед жінок чотири роки тому на чемпіонаті світу в Москві перемогла луганянка Вікторія Терещук.

Збірна України з фехтування на шпагах виграла чемпіонат світу. Турнір проходив у Москві. У півфіналі українці переграли Італію — 15:11, у вирішальному поєдинку здолали корейських фехтувальників — 34:24.

За збірну України на турнірі виступали 26-річний Анатолій Герей, Ужгород; 35-річний Дмитро Карюченко, Харків; 33-річний Максим Хворост, Харків; 35-річний Богдан Нікішин, Дніпропетровськ.

Трансферна сага Євгена Коноплянки завершилася зі щасливим кінцем для головного героя. Один із найкращих гравців України після завершення контракту з "Дніпром" на правах вільного агента перейшов в іспанську "Севілью".

До кінця року Коно зміг адаптуватися до нового колективу, став регулярно виходити на поле і завоював любов та визнання місцевих фанатів. Іспанська преса визнала трансфер Жені одним з найуспішніших за минуле літо. Ще б пак, українець став героєм переможного матчу "Севільї" над "Реалом".

Слідом за Коноплянкою у "Севілью" відправився 18-річний гравець "Карпат" Мар'ян Швед. 4 серпня українець підписав контракт на п'ять років із клубом-переможцем Ліги Європи двох останніх сезонів. Поки львів´янин виступає за молодіжний склад андалусців, але регулярно грає та забиває у Юнацькій Лізі чемпіонів.

Збірна України дізналася суперників у відборі на Кубок світу-2018. Синьо-жовті потрапили до групи I, де її суперниками стали команди Хорватії, Ісландії, Туреччини та Фінляндії.

Серпень

Жіноча збірна України зі стрільби з лука виграла золоті медалі на чемпіонаті світу, який пройшов у столиці Данії Копенгагені. У фіналі змагань у стрільбі з блочного лука українки перемогли Голландію 226:223. У складі збірної України виступали Вікторія Дьякова, Марія Школьна та Олена Борисенко. Це перше "золото" українських лучників на чемпіонатах світу. Шість років ми не мали нагород на турнірах такого рівня.

Еліна Світоліна встановила свій особистий і національний рекорд в оновленому рейтингу WTA, в якому піднялася з 17-го на 15-е місце. Таким чином, вперше українська тенісистка входить до п'ятнадцяти найкращих світу.

Сергій Бубка не зміг стати президентом Міжнародної асоціації легкої атлетики. Вибори виграв британець Себастьян Коу. За підсумками голосування суперник українця набрав 115 голосів, Бубка - 92 голоси. У голосуванні брали участь представники 207 федерацій. Проте, Сергій Назарович отримав керівну посаду в IAAF. Він був обраний першим віце-президентом організації.

Збірна України з пляжного футболу не зуміла виграти золоті медалі Євроліги. Українці стали найкращими у своїй групі, але у вирішальному матчі за престижний трофей програли Португалії наприкінці матчу.

Дві медалі здобула збірна України на чемпіонаті світу з легкої атлетики у Пекіні. Травми зіпсували підготовку чемпіону світу-2013 зі стрибків у висоту Богданові Бондаренку. Проте досвід і характер узяли гору над негараздами, і з Китаю він повернувся зі "сріблом". "Бронза" Людмили Оляновської у спортивній ходьбі на 20 км стала приємною несподіванкою.

Вересень

Збірна України з настільному тенісу вперше в історії стала призером чемпіонатів Європи. Наша жіноча команда у складі Тетяни Біленко, Маргарити Песоцької та Ганни Гапонової в командному турнірі здобула бронзову медаль.

Українець Жан Беленюк завоював "золото" чемпіонату світу з греко-римської боротьби. Дмитро Тимченко здобув "бронзу", а з нею і ліцензію на Олімпійські ігри 2016 року.

Українська борчиня Оксана Гергель здобула золоту медаль чемпіонату світу у ваговій категорії до 60 кг. Юлія Ткач та Тетяна Кот стали бронзовими призерами турніру.

Жовтень

Українець Віктор Постол нокаутував аргентинця Лукаса Матіссе і став чемпіоном світу за версією WBC. Киянин переміг фаворита поєдинку нокаутом, у 10 раунді. В аеропорту Постола зустрічали з короваєм та сіллю й носили на руках.

Листопад

Василь Ломаченко втретє захистив титул чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації в напівлегкій вазі (57,15 кг). Він нокаутував у десятому раунді 24-річного Ромуло Коасіча. За цей поєдинок наш чемпіон заробив майже в 22 рази більший гонорар, ніж Коасіча — $750 тис. проти $35 тис.

Володимир Кличко програв Тайсону Ф'юрі усі свої титули. Бій тривав 12 раундів. Рішення суддів — 112:115 двічі і 111:116 на користь британця. Українець зазнав першої поразки з 2004 року.

"Я радий, що після бою з Ф'юрі мені не підняли руку. Зал мене б освистав. Навіщо мені це? Поразка краще, ніж така перемога", - зізнався пізніше Володимир.

Збірна України вийшла на Євро-2016. У стикових матчах синьо-жовті перемогли команду Словенії. У Львові матч завершився з рахунком 2:0 на користь підопічних Михайла Фоменка. У Мариборі суперники зіграли внічию — 1:1. В аеропорту футболістів збірної України зустрічали як героїв і облили шампанським.

Грудень

Володимир Кличко і Тайсон Ф'юрі офіційно підписали контракт на матч-реванш. Бій, швидше за все, пройде у травні або квітні 2016-го року. Можливе місце проведення — Англія.

Київське "Динамо" вперше за 16 років вийшло у плей-оф Ліги чемпіонів. Кияни під керівництвом Сергія Реброва зайняли друге місце у групі з "Челсі", "Порту" та "Маккабі".В 1/8 фіналу Ліги чемпіонів біло-сині зіграють з "Манчестер Сіті".

Донецький "Шахтар" вилетів з Ліги чемпіонів. "Гірники" грали в одній групі із ПСЖ, "Реалом" та "Мальме". В 1/16 фіналу Ліги Європи команда Мірчі Луческу зіграє із німецькими "гірниками" - гельзенкірхенським "Шальке".

Олена Підгрушна тріумфально повернулася у біатлон. 29-річна спортсменка у стартових етапах Кубка світу здобула три бронзові медалі — в індивідуальній гонці, спринті та в естафеті.

Збірна України дізналася суперників на Євро-2016. Волею жеребу синьо-жовті зіграють на полях Франції проти чемпіона світу збірної Німеччини, Польщі з Робертом Левандовскі та Північної Ірландії. Команду на турнір повезе Михайло Фоменко, з яким ФФУ продовжила контракт до кінця Євро-2016.

P.S. Ось таким вийшов спортивний рік для України. Бажаємо нашим спортсменам у 2016-му ще більше перемог, медалей та рекордів.

Зараз ви читаєте новину «фінал "Дніпра", "Динамо" у 1/8 ЛЧ, Україна на Євро-2016 та поразка Кличка: головні спортивні події України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути