пʼятниця, 20 листопада 2015 07:20

Збірна України з футболу вийшла на Євро-2016

Збірна України з футболу зіграє у фінальній частині чемпіонату Європи у Франції. Команда вперше пробилася туди змагальним шляхом. 2012‑го ми виступали на Євро як співгосподар турніру. 1995‑го, 2003-го, 2007-го не могли подолати відбірковий турнір, а 1999 року — раунд плей-оф.

У стикових поєдинках підопічні Михайла Фоменка перемогли збірну Словенії. Минулої суботи у Львові забили два м'ячі й не пропустили жодного. А у вівторок у словенському Мариборі матч закінчився внічию — 1:1. Загальний рахунок — 3:1 на нашу користь.

Наступного року на континентальному чемпіонаті вперше зіграють 24 команди. З 1996-го по 2012-й їх було 16.

З одного боку, пробитися на Євро стало легше. Навіть другі місця у відбіркових групах гарантували пряме потрапляння до Франції. А треті дозволяли взяти участь у стикових поєдинках. З іншого боку, навіть за такої системи на турнір не пройшли традиційно сильні збірні Нідерландів, Сербії, Данії.

Наші не зуміли вийти з групи до фінальної частини напряму. Але подолали стиковий раунд. Уперше. Показали, що здатні якісно підготуватися до поєдинків на виліт і перемогти. На Євро, якщо вийдемо з групи, це уміння знадобиться.

Українські футболісти краще від словенців провели другі тайми — як у Львові, так і в Мариборі.

У домашньому матчі добре зіграли на контратаках. Євген Коноплянка й Андрій Ярмоленко втікали від словенських захисників, яким уже за 30 років. Перемогли 2:0, могли забити більше — тоді повторний поєдинок не мав би турнірної інтриги. Але сильно зіграв голкіпер суперника Самір Ханданович.

Повторний матч почали слабко, бо багато емоцій віддали у Львові. Словенці ж мусили реабілітуватися за невдалу гру на виїзді.

Клас футболістів обох команд — майже однаковий. Тому на домашній поєдинок балканці обрали тактику максимальної жорсткої гри. Іноді навіть підлої. Щосили намагалися вивести із психологічної рівноваги наших футболістів. ­Однак українці були готові до такої тактики господарів.

Головний тренер Михайло Фоменко використав потенціал підопічних.

Обидва матчі у відборі бездоганним був Хачеріді. Ярмоленко та Рибалка зіграли сильніше, ніж в останніх поєдинках за "Динамо". Коноплянка діяв на середньому рівні. Але цього було достатньо, щоб створювати проблеми супернику.

Натомість Катанець, наставник збірної Словенії, не реалізував можливості найсильнішого польового гравця Іличича. Той виступає за італійську "Фіорентину". У львівському матчі Іличич не був помітний, залишив поле в середині другого тайму. В Мариборі вийшов на заключні 25 хв. і нічого не показав.

Контракт Фоменка та його помічників, Володимира Онищенка й Олександра Заварова, закінчується 30 листопада.

Немає сумніву: Михайло Іванович повинен везти збірну на фінальну частину чемпіонату Європи. Заслужив на це своєю роботою. Але помітно, що 67-річний Михайло Фоменко тактично застряв у минулому. Тому керівництву Федерації футболу слід ввести до тренерського штабу молодого фахівця з прицілом на його майбутню самостійну працю з командою. Найкраще — 47­‑річного Юрія Калитвинцева. Він був помічником Олега Блохіна на Євро-2012, має тактичні знання і готовий до самостійної роботи.

"Женя Хачеріді, давай виходь"

— На, візьми, відкриєш у потрібний момент, — один з уболівальників протягує пляшку з шампанським. Дві повні торби напою разом із серпантинами й конфеті привезли до аеропорту Бориспіль дружини Андрія Ярмоленка, ­Артема Кравця, Дениса Гармаша.

Зранку 18 листопада приїхали зустрічати чоловіків зі словенського Марибора. Літак мав прибути о 4.20. Затримується на 25 хв. Очікують гравців приблизно 50 уболівальників. Співають гімн України.

Першим у залі з'являється президент Федерації футболу Андрій Павелко. ­Посміхається вболівальникам. Його поливають шампанським.

Біля виходу до залу застряли Тимощук із Хачеріді. Щось з'ясовують із ­командним персоналом.

— Женя Хачеріді, давай виходь! — скандують фани.

Гравець ховається, але потім таки виходить до вболівальників. Ті піднімають його на руках і підкидають кілька разів.

— Увага, Ярмола йде, — сигналізує один із фанів. Це про Ярмоленка, автора двох із трьох голів у ворота словенців. Андрій пірнає у натовп, фотографується з усіма охочими. Підкидають і його.

Одним із останніх виходить Олександр Заваров, асистент Михайла Фоменка.

— Я — звичайний масажист, не Коноплянка, — жартує тренер. Розписується на національному прапорі.

Зустріч у Борисполі тривала 40 хв.

Ірина КОЗЮПА, Євген САВЧУК

Футбол. Чемпіонат Європи-2016. Стиковий раунд за вихід до фінальної частини

Другий матч

Словенія — Україна — 1:1 (1:0)

17 листопада. Марибор. Стадіон "Народний сад". 12 994 глядачі, розрахований на стільки ж. +10°C.

Суддя: Джунейт Чакир, Туреччина

Словенія: Ханданович — Бречко, Цесар-к, Ілич, Йокич — Крхін, Кампль, Печник (Іличич, 67) — Бірса (Лазарович, 79) — Новакович, Безяк (Люб'янкич, 69). Тренер: Сречко Катанець

Україна: П'ятов — Федецький, Хачеріді, Ракицький, Шевчук — Степаненко, Рибалка — Ярмоленко, Сидорчук (Гармаш, 61), Коноплянка-к (Тимощук, 90+4) — Селезньов (Кравець, 80). Тренер: Михайло Фоменко

Голи: Цесар, 11, Ярмоленко, 90+7

Попередження: Цесар, 1, Коноплянка, 4, Йокич, 25, Рибалка, 32, Печник, 38, Лазаревич, 90+4

Вилучення: Бречко, 90+3

Перший матч — 0:2

Фінальна частина

10 червня — 10 липня 2016 року. Франція. Жеребкування — 12 грудня, субота

Вперше у фінальній частині Євро зіграють 24 команди. Сформують шість груп, по чотири збірні у кожній. До 1/8 фіналу вийдуть команди, що посіли перші два місця у групі, а також чотири з шести серед тих, хто фінішував третім. Схема — така ж, що була на Кубку світу 1986–1994 років.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України з футболу вийшла на Євро-2016». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути