Ексклюзивы
вторник, 26 июня 2018 17:49
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Старі трактори

Є для душі, втомленої собою, такі забави, гарні й заразом меланхолійні — приміром, роздивлятись каталоги екзотичних метеликів, про яких знаєш, що вони недоступні. Або атласи з птахами — хоч і не екзотичними, а все одно вони ніколи не дадуть тобі наблизитися до себе. У мене є й ще дещо — на той випадок, коли почуваюся нетутешнім у цьому світі. Я в уяві розглядаю трактори, які колись добре знав і яких тепер вже не побачиш. Тут є своя печаль. Тільки, на відміну од птахів і метеликів, вони жили коло мене близько, а деякі давали собою порулювати. Що вони близько жили — вимовилось само собою, і не виправлятиму, бо справді кожен з тих тракторів був при якійсь людині з ближнього світу. На чорному "універсалі" їздив батько моєї однокласниці. А на сірому "ДТ-54" — наш сусід Микола Шевченко.

Дядьки — мовчазні, а в тракторів свої голоси. Малий червоний "ДТ-20" торохтів як движок кінопересувки увечері за клубом. А "універсал" здалеку тягуче плакав, як поламана гармошка. Останні двоє їздили без кабіни — чи літо, чи зима. А от у "натіка" кабіна була — тільки дерев'яна, вицвіло-синього джинсового кольору.

Як сказано, деякі з них давали собою порулювати. І це досі згадується, бо радість дилетанта не порівняєш зі спокійним задоволенням професіонала. На "ДТ-54" ми з братом їздили раз до дівчат, у чуже село, і брат потім узяв собі жінку саме звідти.

А ще був "кадєт" — високий, на вузьких гусеницях. Двері його кабіни одчинялись назад, і через те в профіль він нагадував когось у піджаку наопашки. А ходив якось так, мов човен проти хвилі, і авоська з яблуками, підвішена в кабіні, теліпалась, як вуличний ліхтар на вітрі. В тому "кадєті" їздив хлопець, з яким ми здуру колись побилися, і моє було зверху. І це найсумніше, бо так і не встигли помиритися.

Сейчас вы читаете новость «Старі трактори». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть