Ексклюзивы
четверг, 20 марта 2014 15:35
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Перший останній

Від початку цієї зими часто траплялися дні, що здавалися зовсім останніми. Їх було так багато, що добре запам'ятався тільки перший. Це ранній ранок 30 листопада, коли я пішов на Михайлівську площу — побачити, що там і хто там. Ішов від Золотих воріт, потім минув Богдана з його буйним конем і вийшов, куди хотів.

Людей там знайшов мало, як для такої великої площі. Скраю, коло Кирила і Мефодія, якийсь охриплий хлопець у компанії ще кількох таких самих кричав у поламаний мегафон "Україно, вставай!", і ті слова глушив вітер. Трохи ближче до брами монастиря в оточенні двох десятків хлопців стояв Юрій Луценко й щось тихо говорив з ними. Більше ніхто не групувався, люди просто тинялися в порожньому просторі й ховали очі одне від одного. Кілька студентів ходили з розбитими й перебинтованими головами, і їм в очі так само здавалося соромно дивитися. Це була площа розгрому, звідки не проглядався вихід. І всю цю картину приниження й відчаю вінчала одна сюрреалістична деталь: навскоси через площу йшов якийсь дядько і вів на повідку поні — білу конячку, на якій катають дітей у парку коло фунікулера. Конячка трюхикала за дядьком, опустивши голову. Вона була переконливіша за Богданового коня, великого і несправжнього, а вона одна тут справжня. І здавалося, що ось і ми зараз отак здрібніємо і побіжимо за тою конячкою й щезнемо, і так нам буде й треба, тільки дітей жалко, бо вони ще не жили. Не хотілося тут бути, але й додому не йшлося — щоб не бачити тих, хто в тебе ще зостався, бо, може, вони ще не знають, що всіх нас уже нема. І я пішов ходити по місту і ходив довго, а ввечері знову захотілось на ту площу, бо здавалося, що в сутінках це все буде легше бачити.

Але потрапити саме туди, де був уранці, я вже не зміг: на площі тісно стояв 50-тисячний народ і співав.

Сейчас вы читаете новость «Перший останній». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть