Ексклюзивы
суббота, 06 апреля 2013 12:42
Юрий Кармазин
Юрий Кармазин
Народний депутат від блоку "Наша Україна - Народна Самооборона"

З приходом до влади Януковича в Україні триває "холодна" громадянська війна

Зранку 4 квітня парламентська більшість зібралася на засідання в актовій залі на вулиці Банковій 6-8 на другому поверсі, прийнявши на ньому низку законопроектів. "Регіонали" заявили, що проведення сесійного засідання Верховної Ради не в будівлі парламенту буде законним за рішенням більшості депутатів.

Проте, опозиція у Верховній Раді провела своє, альтернативне засідання. Опозиціонери намагалися увійти в будівлю, де засідали депутати більшості, проте їх не пропустили.

У відповідь на таку поведінку провладної більшості, опозиція вирішила перенести на 7 квітня акцію протесту проти дій влади у Києві, хоча раніше планувалося завершити серії акцій "Вставай, Україно!" у Києві 18 травня.

4 квітня було брутальне порушення закону про регламент, і правопорушення очевидне. Всі бачать, що в законі про регламент в статті 2 записано, що засідання Верховної Ради відбувається в приміщенні Верховної Ради і навіть вказано адресу — місто Київ, вулиця Грушевського, 5. Там не написано Банкова, чи інша адреса. А це було зроблено провладною більшістю абсолютно свідомо!

В око впадає те, що прийняті рішення "регіоналами" та комуністами носили виключно економічний характер і ці рішення підривають авторитет законодавчого органу владу. І це чомусь задовольнило тих, хто зараз себе називають представниками опозиційних фракцій. Чому влаштовує? Через те, що ніхто не подав, принаймні не зареєстрував, постанови на підставі закону про регламент про те, що голова ВР Рибак порушив низку законів, тому ті рішення треба переголосувати.

Якби відразу ж постанова була зареєстрована та було подання, то Рибак не мав би права нічого підписувати. Є ще один спосіб боротьби із цим — через суд. Треба ставити питання про скасування цих голосувань, про те, щоби зобов'язати президента не підписувати ці законопроекти і про те, щоби сам Рибак не подавав цих законопроектів президенту на підпис.

Такі речі - надзвичайно серйозні. Мені прикро, що зараз зміни до закону про Держбюджет вносяться непрозоро.

В такій загостреній ситуації ми стаємо слабкішими. Переконаний, що саме президент має виступити гарантом Конституції і чітко заявити, що він не буде визначати ніяких подібних дій.

Поки ми точки зору його не чули. Хоча, якщо буде тиск громадськості, і він побачить, що всі чекають на його слово, то з огляду на те, що в Україні задекларовані європейські цінності, все ж таки він має зреагувати. Він має сказати, що він хоче бути президентом цілої країни, а не її половини, а якщо так, то його не влаштовує два парламенти.

Цікаво, якщо депутатське вето не було застосовано до таких рішень, то комусь вигідно, аби вони були. З'являються сумніви, чи немає підкилимних домовленостей про те, що вони собі проводять засідання, а ми потім будемо голосувати. Є дві політики — для себе і для людей.

Політики у своїй боротьбі хочуть використати людей як гарматне м'ясо. Я проти використання людей. Я проти розгортання активної фази громадянської війни, яка фактично три роки триває в країні, а "холодна" громадянська війна в країні триває з початку набуття повноважень Януковичем. І от тут має проявитися роль президента. Він має зустрітися із усіма представниками опозиційних сил, також із представниками громадянського суспільства, якщо він хоче ще бути президентом в цій каденції, і керівником єдиної держави, а не керівником її шматка.

Сейчас вы читаете новость «З приходом до влади Януковича в Україні триває "холодна" громадянська війна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть