Ексклюзивы
понедельник, 11 марта 2013 18:46
Владимир Ларцев
Владимир Ларцев
Директор Центра антиолигархической политики, доктор философских наук

Через "Металіст" та Одеський НПЗ Курченко відмиває гроші

"Лукойл" підписав угоду про продаж Одеського нафтопереробного заводу Східно-європейській паливно-енергетичній компанії, яка належить бізнесмену Сергію Курченку.

Купівля НПЗ у "Лукойла" є другим кроком по легалізації капіталу цієї несподівано виниклої в Україні фінансово-промислової групи. Першою була купівля футбольного клубу "Металіст" у олігарха Олександра Ярославського. Ахметов теж починав свою публічну діяльність як олігарх з купівлі футбольного клубу "Шахтар" в 1995 році. І більшість олігархів мають на утриманні футбольні, баскетбольні або хокейні клуби. Усе це є елементом відмивання коштів. Шляхом декількох кримінально-корупційних схем ці структури Курченко перетворив у групу СЄПЕК.

Відомо, що Курченка протегує син генерального прокурора Артем Пшонка..

Журналісти ТВі зняли сюжет про те, що з 2009 року юридичні особи, яких пов'язують з Курченком, заробили близько 15 млрд. гривень.

Використовували чотири основні схеми.

По-перше, це "перерваний транзит". Згідно неї, за договорами паливо має транзитом перетнути кордон України. Але коли воно потрапляє сюди, документи знищуються, і паливо продається тут всередині.

Друга схема - "фіктивний експорт". За документами нафтопродукти з України експортуються за кордон, а насправді використовуються тут для вироблення бензину.

Третя схема - "екологічна корупція". Через Феодосійську базу, яку фактично прибрав до рук син президента Олександр Янукович, ввозиться ніби-то біопаливо, яке не обкладається податками. Але насправді це паливо зовсім не "біо". І продається воно на заправках України за тією ринковою ціною, яка на поточний момент склалася.

Четверта схема - "пільгові умови по розмитненню газу", які шляхом індивідуальних договорів з Росією або східноєвропейскими країнами отримували структури Курченка.

Тоді як інші постачальники нафто- і газопродуктів мають постійні затримки з розмитненням, весь газ, що йде через структури Курченка, "виливають" протягом одного дня.

Фактично ми спостерігаємо, як група Курченка тільки завдяки тому, що її патронує син генерального прокурора Пшонки і старший син Януковича, за 3 роки повторює той шлях, який пройшли Ахметов, Пінчук, Коломойський, Фірташ та інші олігархи протягом 10-15 років.

Це свідчить про трансформацію олігархічного ладу. Олігакратія європейського зразка перетворилася на олігакратію султанського типу. Патронаж Сім'ї дозволяє покривати кримінально-корупційні схеми з неоподаткування найбільш ходового товару - нафти і газу. "Султан" може прискорити темпи виводу нових фінансових груп на ринок бізнесу в Україні.

Тож, купівля Курченком Одеського НПЗ, з одного боку, начебто позитивний крок, тому що цей завод має шанси бути запущеним і працювати. З іншого боку, прецедент нахабного і цинічного відмивання грошей кримінально-корупційним шляхом, звичайно, не може розцінюватися добре.

Сейчас вы читаете новость «Через "Металіст" та Одеський НПЗ Курченко відмиває гроші ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть