Ексклюзивы
среда, 29 июня 2011 17:20
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

З Тимошенко не робитимуть Жанну д'Арк

Автор: Фото: Тарас Подолян
  Юлия Тимошенко в зале заседаний Печерского райсуда Киева 29 июня 2011 года
Юлия Тимошенко в зале заседаний Печерского райсуда Киева 29 июня 2011 года

Президент вважає, що Юлія Тимошенко обрала політичний спосіб захисту у суді, а не правовий. Це безсумнівно. Проте у екс-прем'єра немає іншого виходу. Нелогічно було б брати інший спосіб захисту, ніж той, який вже відпрацьований і розпіарений від України до Євросоюзу.

З точки зору політика ця позиція правильна, хоча Тимошенко і захисник поводяться не дуже толерантно по відношенню до судді. Лідер БЮТ повинна говорити про політичну складову цього процесу, але суддя виконує свою роботу. Дотримання процесуальних правил — це обов'язки двох сторін.

Щодо прозорості засідань, якщо їх транслюють по телебаченню, то вони вже не є закритими. Інша справа, коли у незрозумілому режимі приймаються рішення судді. Витрачається необґрунтовано довгий час на достатньо прості юридичні рішення. Адже відповіді на них прописані у Кримінально-процесуальному кодексі. Якби суддя Родіон Кіреєв мав достатньо високу кваліфікацію, то приймав би рішення швидше. Він не має практики, нещодавно був переведений до Печерського суду Києва і тільки два роки суддівського досвіду. Процесуальні помилки, які допускають у цій справі, характеризують рівень професійності, відношення до правил і процедур. У багатьох випадках судді самі порушують процедуру розгляду справи і не несуть за це відповідальності. Коли процес публічний, то все це випливає на поверхню. Ця безграмотність і спотворює всю систему судочинства. На прикладі процесу над Тимошенко можна побачити усі її вади.

Беручи до уваги українську практику призначення, ротації і просування суддів на посадах, то виникають сумніви щодо незалежності Кіреєва. Вони підкріпленні не лише знанням процесу, а й соціологією, згідно з якою 50% громадян не довіряють судам.

Говорячи про справи, порушені проти Тимошенко, то у них, мабуть, є кримінальна складова. Скоріш за все, перевищення влади і повноважень було. Проте це можна знайти у будь-якого високопосадовця в будь-якому уряді України. Головне завдання влади — це нейтралізація Тимошенко перед виборами, тому що БЮТ без неї нічого не вартий. Вона є уособленням цієї політсили. Якщо її не буде у списку, то всі інші не матимуть можливостей.

Не думаю, що завданням влади є арешт екс-прем'єрки. Більш доцільно говорити про умовний термін, що не дозволить їй балотуватися на виборах до парламенту. Це позбавить її політичної трибуни. Якщо посадять у в'язницю, то зроблять з неї мученицю на зразок Жанни д'Арк.

Зараз Юлія Володимирівна зацікавлена у швидкому закінченні процесу. Чим швидше усе закінчиться, тим швидше вона зможе подати апеляцію і звернутися до Європейського суду з прав людини. Можна говорити, що вони звернулися до цього суду, але він починає розглядати справи, коли вичерпані вже всі національні можливості. Це остання інстанція.

Сейчас вы читаете новость «З Тимошенко не робитимуть Жанну д'Арк». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть