Ексклюзивы
суббота, 25 августа 2012 12:00

Вибори відбудуться під знаком Кота

Вибори відбудуться під знаком Кота

Символом цьогорічних парламентських виборів буде кіт, припускають експерти. "Винуватець" - колишній голова Єлизаветівської сільради на Дніпропетровщині Максим Голосний. На його замовлення у Дніпродзержинську з'явився спрямований проти Партії регіонів білборд із бабусею та котом: "Взнала, що внук голосував за "Регіони" – переписала хату на кота". Коли зображення заклеїли, а Голосного оголосили в розшук, у інтернеті почало кружляти безліч "фото-жаб" на цей сюжет.

"Свійська тварина родини котячих, що знищує мишей і щурів; самець кішки", - пояснює слово "кіт" академічний "Словник української мови". Етимологічний стверджує, що воно походить від латинського cattus і потрапило ще у праслов'янську в IV ст., а з неї - в українську. Синоніми: кіт-воркіт, котик, коток, котко, котусь, котяра, котище, коцур.

У "Словнику українського ­сленгу" зазначено, що в Криму котами називають постійних відвідувачів базару. А письменник Андрій Кокотюха у детективі "Останній раз" пише про сутенерів: "На ­жаргоні повій звідники іменуються котами".

У "Словнику українського ­сленгу" зазначено, що в Криму котами називають постійних відвідувачів базару. А письменник Андрій Кокотюха у детективі "Останній раз" пише про сутенерів: "На ­жаргоні повій звідники іменуються котами".

Сталі вислови про котів в українській мові:

як кіт наплакав – мало;

купити кота в мішку – придбати невідомо що;

не все котові масниця, буде й великий піст – застереження, що не завжди буде добре;

чує кіт, чиє сало з'їв – розуміти провину;

гратися в кота й мишки – хитрувати;

коти шкребуть на серці – тривожитися;

панькатися, як кіт із оселедцем – носитися з чимось.

Кіт у сні – до обману. Бути вкушеним або подряпаним котом – людина мусить щось витерпіти: в любові можлива зрада, або потрапите у руки ворога. Чорний кіт сниться до нещастя. Годувати або пестити кота – чекає невдячність від когось. Багато котів навколо себе – потрапите в оточення лукавих людей.

Боязнь котів – айлурофобія, ­також відома як фелінофобія, галеофобія, гатофобія – укусів, подряпин чи взагалі присутності тварини.

Викликати страх може муркотіння, ­хутро. На це захворювання страждали, зокрема, Александр ­Македон­ський, Юлій Цезар, ­Чингісхан, фран­цузькі королі Генріх III і Людовик XIV, а також Наполеон Бонапарт, Беніто ­Муссоліні, Адольф ­Гітлер.

Татуювання "КОТ" набивають "коренному обитатателю тюрьмы". Витатуйована голова кота в "зеків" означає злодія, символізує обережність, обачність і удачу.

Котів здавна вважають ­"живими барометрами". З ним пов'язані такі прикмети:

– якщо вуса у кішки опущені – до дощу;

– коли тварина лиже передню лапку, пригладжує шерсть на голові – буде гарна погода;

– якщо лапкою миє вуха, ­вилизується – очікуйте на негоду, сніг;

– коли кіт ховає морду – до ­морозу;

– шкрябає підлогу – на вітер, заметіль;

– лежить животом догори, вивертається – на тепло;

– якщо кішка чхає біля нареченої в день весілля – та матиме щасливий шлюб.

На шпигунський проект "Акустична кішка" під час холодної війни американці нібито витратили п'ять років та $15 млн.

– Вчені розрізали її живіт, запхали всередину пристрої і зшили назад. Створили ­монстра, – каже про кішку-шпигунку колишній офіцер ЦРУ Віктор ­Марчетті. – Тварині вживили батарейки, передавальні й записувальні пристрої. Кицькою мали управляти через антену, вбудовану у хвіст. Її випустили неподалік радянського посольства у Вашингтоні, прослужила розвідці кілька днів – збило таксі. ­Експеримент не повторювали.

В Австралії на 10 людей припадають дев'ятеро котів – це найвищий показник у світі. 2000 року трапився інцидент – кіт мало не проголосував на виборах. Один із кандидатів надіслав листа на паспортну кличку тварини Котт Кюрасао Фішер із проханням підтримати його кандидатуру. Господар кота на прізвище Фішер знайшов листа у своїй поштовій скриньці й звернувся до виборчої комісії. Виявилося, його кіт випадково був внесений до списків виборців.

"Молоко буде в кожній мисці", – обіцяє кіт Хенк, що балотується в сенатори, з американського міста Спрінґфілд, штат Вірджинія. Господар тварини й водночас менеджер виборчої кампанії Меттью О'Лірі каже, що одне з ­основних завдань кота на посту сенатора – створення робочих місць.

Почесним мером селища Талкітна, штат Аляска, уже 15 років є кіт Стаббз. 1997-го, коли його обрали на цю посаду, мав кілька місяців. За нього проголосували майже 900 жителів селища, бо їм не сподобався жоден із решти кандидатів. Досі Стаббз є головною турис­тичною принадою селища. ­Насправді ним керує громадська рада.

П'ятеро котів, які потрапили до Книги рекордів Ґіннеса:

– американська кішка Крім Пафф, яка прожила найдов­ше – 38 років. Середній вік котів – 15;

– кота породи мейн-кун на кличку Стьюї із Ріно, штат Невада, США, визнано найдовшим – він має 123,2 см;

– кастрований кіт Гіммі з Австралії був найважчий – 21,3 кг, здох 1986 року;

– найлегшим котом визнали Містера Піблза з Пекіна: його вага – 1,3 кг;

– мейн-кун Міссі з Фінляндії має найдовші вуса – 19 см. Це утричі більше за середню довжину.

Найбагатший кіт – Томмазіно з Рима. Торік у жовтні отримав у спадок 10 млн євро по смерті 94-річної Марії Ассунти. Вона підібрала кота на вулиці 2009-го. Близьких родичів не мала, тож написала заповіт на нього. Томмазіно жінка залишила весь свій ­статок, зокрема квартири в Римі й Мілані, землі в Калабрії та банківські рахунки. За італійськими законами, кіт не може прямо успадковувати капітал, його передадуть до спеціального фонду, а потім – організації або людям, які опікуватимуться твариною. Поки що про Томмазіно дбає 48-річна медсестра Стефанія, яка доглядала Марію в останні роки її життя.

Кіт Оскар, який відчуває, хто має померти, живе в будинку для людей похилого віку в американському ­місті Провіденс, штат Род-­Айленд. ­Тварина згортається ­клубком у ліжку того пацієнта, ­якому залишається жити кілька годин. Таку здатність Оскара відкрив лікар Девід Доса. 2007-го надрукував про це статтю в медич­ному журналі. ­Щоправда, пояснити поведінку кота не може.

Кішка Сабріна із Нью-Йорка впала з 32-го поверху й залишилася жива. У неї був вибитий зуб і трохи поранена грудна клітка.

"Українці більше схожі на котів, ніж собак. Їм притаманний індивідуалізм. У цьому наше і щастя, і біда. Кожен з українців - сам по собі. Мої коти у спортивних костюмах, бо так багато українців одягаються", - художник Іван Семесюк.

АНЕКДОТИ:

– Сьогодні весь вечір гроші відмивав.

– Це яке ж ти дільце провернув?

– Та не я – кіт на гаманець напаскудив.

Приходить чоловік додому, а жінка йому каже:

– Візьми кота, вивези з дому, бо вже набрид!

Вивіз за село. Повертається, а кіт знову в хаті сидить. ­Відвіз за 10 км від хати. Повертається – кіт знову на ­місці. Третього разу взяв його в мішок та й повіз горами, полями, лісами й викинув. Через трохи часу дзвонить жінці:

– Алло, Галю! Кіт уже вдома?

– Так!

– Дай йому слухавку, бо я заблукав!

Художник Іван Семесюк, який працює в стилі жлоб-арт вважає, що білборд із котом, на якого бабуся переписала хату, популярний, бо самі українці схожі на котів. У своїй творчості він котів зображає у спортивних костюмах або з тризубом.

"Класний білборд і дебільна реакція на нього "регіонів" із Дніпродзержинська. Так чинити — маразм радянський, - вважає Семесюк. - А мої коти - це люди, українці. Ми більше схожі на котів, ніж собак. Їм притаманний індивідуалізм. У цьому наше і щастя, і біда. Кожен з українців - сам по собі. Мої коти у спортивних костюмах, бо так багато українців одягаються. Троєщина вже загубила цей тренд таких собі хлопчиків-котиків у спортивних костюмах. Молоде покоління не розуміє, чого така увага до цього району. Він став нормальним, схожим на інші. Явище котів у спортивних костюмах минає.

Сейчас вы читаете новость «Вибори відбудуться під знаком Кота». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть