Ексклюзивы
пятница, 22 февраля 2013 16:06
Роман Шрайк
Роман Шрайк
Блогер, основатель сайта Durdom.in.ua

Замість перемоги опозиції, ми отримали якийсь мутний компроміс

Після трьох тижнів блокування Верховної Ради опозицією, яка вимагала персонального голосування, компроміс між владою та опозиційними фракціями таки було знайдено. Ним стали зміни до регламенту, які передбачають вилучення картки в разі фіксації депутатами неперсонального голосування. Сьогодіні по обіді парламент врешті запрацював.

Я довго наполягав на тому, щоби опозиція блокувала трибуну для введення сенсорної кнопки. Опозиція дуже добре почала. На першому засідання вони дійсно виконували свою роль опозиції і українці, які налаштовані опозиційно, повірили, що "Так, вони можуть щось змінити".

Але після того почали якісь дивні рухи. Якщо спочатку вони кидалися блокувати трибуну і не дозволяли депутатам голосувати за інших, то потім починали в'яло їх жаліти. Опозиція почала втрачати авторитет. І якщо ми говоримо про те, що для опозиційно налаштованих людей головна мета — це те, щоб Янукович у 2015 році не став президентом, і все до цього поки і йде, то щоби опозиція це зробила реальним, вона має йти шляхом "маленьких перемог".

І от такою першою "маленькою перемогою" мало б стати забезпечення персонального голосування за допомогою сенсорної кнопки. Люди дуже добре це сприймають. Виборці чудово розуміють, коли опозиція каже, що депутати повинні ходити на роботу і голосувати кожен за себе. На одному з телешоу 84% опитаних підтримало блокування трибуни опозицією. Це небачений випадок. Це була абсолютно безпрограшна ситуація.

"Регіонали" поставили питання щодо дієздатності сенсорної кнопки. Але, чесно кажучи, ці випробування системи "Рада-3", які проводилися, мене не переконали. Система у той момент не була включена і ті люди, які розробляли технічну частину "Ради-3", казали, що сенсорна кнопка все рівно виконала б свою роль, а телефони на інші засоби "затискання" кнопки не працювали б.

Тим паче, якщо ти просто натискаєш кнопку — це одне, а якщо застосовувати інші засоби, наприклад, той же телефони, то, по суті, — це харківський взлом. А влада рано чи пізно зміниться і за хакерський взлом такого серйозного інститут як Верховна Рада мають порушники мають сісти до в'язниці.

Тому, коли опозиція заблокувала парламент — вона зробила абсолютно правильно і все було у них в руках. Але потім пішли якісь незрозумілі розмови, незрозумілі розборки з владою. І те, до чого вони прийшли — зовсім не дозволяє контролювати персональне голосування. Це дуже мутний варіант, який ні до чого не призведе. Це найслабше рішення, яке могло бути. Це набагато слабше, ніж були пропозиції щодо голосування і руками, і реєстрації нардепів та інших варіантів, яких могло б бути багато. Опозиції зовсім невиправдано сьогодні зняла блокування, розміняла його абсолютно неадекватно.

Зараз опозиція подає це як свою перемогу. Але серед людей, які слідкують за політикою, є переконання, що насправді опозиція щонайменше перемогу не отримала, а максимум - програла. Бо замість перемоги, яка була можливою, ми отримали якийсь мутний компроміс, та ще й абсолютно не зрозуміло чим мотивований.

Про причини таких дій говорити важко. Але варто нагадати, що вчора до Верховної Ради приїжджав Андрій Клюєв, який спеціалізується у розрулюванні таких ситуації. І сьогодні, під час "Діалогу з країною" Януковича, все було розблоковано. Дуже важко сказати, чому опозиція зробила такий подарунок президенту.

Сейчас вы читаете новость «Замість перемоги опозиції, ми отримали якийсь мутний компроміс». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть