Ексклюзивы
четверг, 24 февраля 2011 16:54

Машини, що возили дефіцити

 

За "розвинутого соціалізму" дефіцитом було майже все. Найбільш популярні товари продавали або за попереднім записом, або через підприємства й організації - як нагорода чи заохочення. Ще можна було "дістати по блату". Але й тоді існувала реклама. Здавалось би - навіщо?

Річ у тім, що у 1950-1960-х переважна більшість людей у Радянському Союзі жила ще дуже бідно. Купівля чогось окрім товарів найпершої необхідності була подією. На це ще треба зважитися. І взагалі: після десятиліть голоду й розрухи людям слід було просто нагадувати, що вони можуть собі купити щось іще, окрім гасу, солі та сірників.

Наприкінці 1950-х радянська реклама набула небачених раніше розмірів і форм. Багато років до цього довколишній простір прикрашали майже винятково портретами комуністичних вождів або ж гаслами. Портрети та гасла нікуди не поділися, але поруч із ними почала з'являтися реклама. Від сучасної вона відрізнялася монументальністю - асортимент у крамницях практично не змінювався, тож цю рекламу можна було хоч у бронзі відливати.

Автомобілі, які розвозили крам по магазинах, прикрашали зображеннями товарів. З рекламною метою. Як-от на машинах автобази №1 Київського міського управління торгівлі. Їх малюнок розмістив журнал "Новости торговой техники" у № 1 за 1958 рік. Водночас це не означало, що автомобіль везе товар, намальований на його кузові. Зберігалася лише спеціалізація - хлібобулочні вироби і бакалію возили одними машинами, м'ясні вироби - іншими, молочні - третіми тощо. Так само не було гарантії, що рекламований крам є в магазині.

Під кінець 1960-х купівельна спроможність радянських людей уже перевищила наявність якісних товарів. Сплеск реклами почав поступово згасати. Рекламувати ж непотріб, який залишався в магазинах, не було сенсу. У 1980-х тим, хто пам'ятав роки радянського рекламного буму, молоді не дуже й вірили. Наприклад, що 1964-го розрекламований "горбатий "Запорожець" можна було вільно купити. Бо 20 років потому будь-який автомобіль уже був дефіцитом.

Сейчас вы читаете новость «Машини, що возили дефіцити». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть