Ексклюзивы
четверг, 08 апреля 2010 20:05

Із багажника вискакував хлопець і бризкав на перехожих водою
9

У понеділок діти тричі обливали водою охочих зайти до Музею народної архітектури й побуту "Шевченківський гай" у Львові. Обирали переважно дівчат.


Із десяток хлопчаків причаїлися з пластиковими пляшками біля сірої 9-поверхівки - з'являються несподівано із-за паркану, потім ховаються в під'їзді. Далі за деревом чекає хлопчина з великим бутлем з-під "Моршинської". Біля входу до музею троє зайняли пагорб.

- Якась дівчина хотіла до нас залізти. Не змогла вхопитися за гілку і полетіла вся мокра вниз. Але й верещала, - сміється 11-річний Антон Дружбляк.

Перший понеділок після Великодня на Галичині називають Обливаним. Заведено обливати перехожих водою. У "Шевченківському гаї" з 1988 року влаштовують гаївки. Музей цього дня відвідують кілька тисяч львів'ян.

Біля джерела, метрів за 100 від галявини, утворюється невелика черга хлопців із пляшками.

- Будемо хлюпати всіх із баклажок. А ще є один пістолєт на всіх, - каже Сергій, 26 років. Під його жовтою курткою-безрукавкою чорна вишита сорочка. - Вишиванка мені від діда дісталася. Він жив у Раві-Руській. Три роки тому знайшов у його речах, тепер на всі свята одягаю.

- Торік я з друзями поливав людей із відра з вікна на другому поверсі, - згадує Северин Наливайко, 25 років. - Було це в самому центрі міста, на проспекті Шевченка. На тому ж проспекті якісь гопніки перепиняли машини й лили в них воду через вікна. А ще по колу їздили старі "жигулі". Зупинялися на переході, з багажника вискакував хлопець і бризкав на всіх водою.

Кандидат мистецтвознавства Оксана Король, 32 роки, на сцені поряд із головною галявиною продає з аукціону писанки, які минулого тижня розмальовували в музеї. Каже, що старші люди проти обливання:

- Мовляв, цей звичай пов'язаний із тим, що коли Ісус ішов на Голгофу, перехожі плювали в нього і виливали помиї. А ось у поляків це - добра традиція. Паничі поливали дівчат, які їм подобалися, парфумами.

Сейчас вы читаете новость «Із багажника вискакував хлопець і бризкав на перехожих водою». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть