Ексклюзивы
понедельник, 19 ноября 2012 12:20
Олександр Жолудь
Олександр Жолудь
економіст Міжнародного центру перспективних досліджень

Долар коштуватиме щонайменше 9,2 гривні через податок на обмін валют

У Національному банку України заявили, що вивчають можливість запровадження оподаткування доходів фізичних осіб від зміни курсу валют. Наразі йдеться про 15-16%.

Основна ідея - зробити нецікавим для населення та бізнесу гру на курсових коливаннях, тобто купівлю валюти на нижчим курсом з метою продажу за вищим.

На мою думку, запровадження податку на операції з валютою саме із такою високою ставкою дуже малоймовірне. Якщо взяти нинішній офіційний курс національної валюти до американської - 7,99 гривень за долар - і додати для нього ці 15%, то курс "виросте" до 9,2 гривні за доллар. За такого сценарію купа сірих брокерів запропонують населенню валюту за набагато вигіднішим курсом.

Запровадження такого високого податку не потрібне, адже матиме й чимало інших негативних наслідків. Це створить цілу низку проблем для імпортерів, населення та держави у цілому.

Україна - відкрита економіка, тому в нас багато експортерів одночасно є й великими імпортерами. Це значить, що вони, продаючи товари, отримуватимуть валютну виручку за нижчим курсом, а для того, щоб придбати товари, будуть змушені купувати за вищим. Ніхто з бізнесменів не захоче втрачати при цьому велетенські суми.

Як було зазначено вище, в разі запровадження такого значного податку виникне великий сірий ринок валюти. Звісно, населення буде користуватися послугами таких нелегальний міняйл. Найбільший ризик тут - обман, наприклад, збут фальшивих доларів.

Негатив для держави полягає у втраті контролю над операціями обміну валют. Навіть того, який є зараз. До того ж в Україні завжди якщо щось забороняють, то відразу на цю заборону виникає корупція.

Щодо світової практики такого роду обмежень, то зі ставкою у 15% подібних прикладів не пригадую в жодній країні.

Як зазначили в НБУ, певна частина з податку на обмін валют буде спрямовуватися в бюджет Пенсійного фонду. Відомо, що бюджет ПФ дефіцитний. Основна частина надходжень до нього - соціальні виплати з фонду оплати праці. Цих грошей не вистачає, тож ПФ частково дотується з державного бюджету. Тож, з одного боку, відрахуваннями з "валютного податку" цей дефіцит частково перекриють. З іншого боку, нормальною є ситуація, коли Пенсійний фонд сам себе підтримує. Тому ліквідація "дірки" у Пенсійному фонді має відбуватися інакше.

Мабуть, більше способів збити валютний ажіотаж немає. Можна згадати хіба що обмеження, які діяли в СРСР. Тоді була кримінальна стаття, за якою тримати валюту фізичним особам заборонялося, це вважали злочином. Утім, на моє переконання, повернення до такого варіанту не можливе.

Сейчас вы читаете новость «Долар коштуватиме щонайменше 9,2 гривні через податок на обмін валют». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Больше всего комментируют
Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть