Ексклюзивы
понедельник, 25 июля 2011 18:32
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Уряд вчергове наобіцяв "покращення життя вже завтра"

Запропонована урядом Програма соціально-економічного розвитку України на 2012 рік кишить економічними абсурдами. В одному документі безліч взаємозаперечних економічних показників.

Але, розпочати варто з того, що річна урядова Програма повинна бути елементом багаторічної економічної стратегії країни. А яка багаторічна економічна стратегія реалізується в Україні ? - А ніяка. А чи чинний уряд, який вперше в історії Незалежної України має свого Президента, власну слухняну більшість в парламенті і дисципліновану вертикаль місцевої влади, хоча б спробував розробити стратегію економічного розвитку держави? - А навіщо.

Та, судячи з якості річної Програми соціально-економічного розвитку України на 2012 рік, - добре, що і не пробував.

Бо ця Програма черговий раз підтвердила — по-перше, діючий уряд (як, до речі, і попередній) не бачить і не збирається бачити далі, ніж один бюджетний рік, і нічого крім розпису річного бюджету його не цікавить. Тому й основні показники Програми дублюють позиції бюджетної резолюції для Бюджету-2012. А по-друге, цей уряд не здатен навіть підготувати економічно обгрунтований документ, такий як річна Програма. Не дивно, що всі без вийнятку "реформи" цього уряду стали провальними і підривають й без того слабку національну економіку.

Складається таке враження, що кожну цифру Програми писало окреме відомство уряду, не узгоджуючи їх між собою, і придумували ці цифри за принципом "щоб завтра було краще, ніж сьогодні".

Так, ріст ВВП зазначений у розмірі 6,5 %, а ріст доходів громадян по різних соціальних групах сягає в середньому до 20 %, при цьому планується водночас скорочувати державні запозичення. - Виникає запитання за рахунок чого тоді будуть так підвищуватись соціальні виплати. - Повний економічний абсурд.

З іншого боку при запланованому підвищенні мінімальної пенсії на 16 %, мінімальної зарплати на 19 %, прожиткового мінімуму на 23 % уряд планує ще й зниження інфляції з 9 до 8 %. - Ще один економічний абсурд, бо при такому значному підвищенні доходів реакція на ринку одна — підвищення цін.

Щоб досягнути зниження інфляції при збільшенні доходів на 20 % необхідно, щоб економіка (реальний сектор) зростав понад 20 %, а в Програмі вказується ріст промисловості на 8 %, і в цілому ВВП на 6,5 %. - Абсурд? - Абсурд!

Тобто, уряд в цій Програмі вчергове наобіцяв "покращення нашого життя вже завтра", при чому у всіх без винятку економічних показниках — зниження інфляції, зменшення державних запозичень, зростання доходів, яке у три рази перевищує зростання економіки, - що є неможливим.

Отже, урядова Програма соціально-економічного розвитку України на 2012 - це абсурдний набір економічних категорій, які є несумісними в одночасному виконанні.

Але, що там уряду Програма? - Головне прийняти Бюджет і гарно в ньому все собі розписати...

Сейчас вы читаете новость «Уряд вчергове наобіцяв "покращення життя вже завтра"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

152

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть