понеділок, 25 липня 2011 18:32
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Уряд вчергове наобіцяв "покращення життя вже завтра"

Запропонована урядом Програма соціально-економічного розвитку України на 2012 рік кишить економічними абсурдами. В одному документі безліч взаємозаперечних економічних показників.

Але, розпочати варто з того, що річна урядова Програма повинна бути елементом багаторічної економічної стратегії країни. А яка багаторічна економічна стратегія реалізується в Україні ? - А ніяка. А чи чинний уряд, який вперше в історії Незалежної України має свого Президента, власну слухняну більшість в парламенті і дисципліновану вертикаль місцевої влади, хоча б спробував розробити стратегію економічного розвитку держави? - А навіщо.

Та, судячи з якості річної Програми соціально-економічного розвитку України на 2012 рік, - добре, що і не пробував.

Бо ця Програма черговий раз підтвердила — по-перше, чинний уряд (як, до речі, і попередній) не бачить і не збирається бачити далі, ніж один бюджетний рік, і нічого крім розпису річного бюджету його не цікавить. Тому й основні показники Програми дублюють позиції бюджетної резолюції для Бюджету-2012. А по-друге, цей уряд не здатен навіть підготувати економічно обгрунтований документ, такий як річна Програма. Не дивно, що всі без вийнятку "реформи" цього уряду стали провальними і підривають й без того слабку національну економіку.

Складається таке враження, що кожну цифру Програми писало окреме відомство уряду, не узгоджуючи їх між собою, і придумували ці цифри за принципом "щоб завтра було краще, ніж сьогодні".

Так, ріст ВВП зазначений у розмірі 6,5 %, а ріст доходів громадян по різних соціальних групах сягає в середньому до 20 %, при цьому планується водночас скорочувати державні запозичення. - Виникає запитання за рахунок чого тоді будуть так підвищуватись соціальні виплати. - Повний економічний абсурд.

З іншого боку при запланованому підвищенні мінімальної пенсії на 16 %, мінімальної зарплати на 19 %, прожиткового мінімуму на 23 % уряд планує ще й зниження інфляції з 9 до 8 %. - Ще один економічний абсурд, бо при такому значному підвищенні доходів реакція на ринку одна — підвищення цін.

Щоб досягнути зниження інфляції при збільшенні доходів на 20 % необхідно, щоб економіка (реальний сектор) зростав понад 20 %, а в Програмі вказується ріст промисловості на 8 %, і в цілому ВВП на 6,5 %. - Абсурд? - Абсурд!

Тобто, уряд в цій Програмі вчергове наобіцяв "покращення нашого життя вже завтра", при чому у всіх без винятку економічних показниках — зниження інфляції, зменшення державних запозичень, зростання доходів, яке у три рази перевищує зростання економіки, - що є неможливим.

Отже, урядова Програма соціально-економічного розвитку України на 2012 - це абсурдний набір економічних категорій, які є несумісними в одночасному виконанні.

Але, що там уряду Програма? - Головне прийняти Бюджет і гарно в ньому все собі розписати...

Зараз ви читаєте новину «Уряд вчергове наобіцяв "покращення життя вже завтра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

152

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути