Ексклюзивы
среда, 20 июля 2011 19:45
Лилия Гриневич
Лилия Гриневич
Первый директор Украинского центра оценивания качества образования, координатор движения "Общество знаний"

Вступна кампанія 2011 — це гра без правил

Вважаю вступну кампанію 2011 року грою без правил, яка порушує права абітурієнтів і знижує якість вітчизняної освіти.

Перш за все, такою її можна назвати через електронну систему подачі документів. Програма працює із численними помилками, її робота часто зривається, що є наслідком недолугого управління процесом впровадження такої системи у межах всієї України.

У наказі Міністерства освіти № 291 вказано, що абітурієнтом мають бути подані електронні заяви. Однак, ці електронні заяви не регламентуються як електронні документи відповідно до закону України про електронний документообіг. Наприклад, у електронній заяві не передбачено, що має бути електронний підпис, який використовуються для ідентифікації автора. А це означає, що абітурієнт, який подав таку заяву, а вона кудись загубилася, чи її не опрацювали, не може захистити свої права у суді, тому що ця заява не є справжнім документом.

Інше порушення прав людини полягає у тому, що будь-хто може ввести заздалегідь неправильні дані про людину. Наприклад, поставити завищений бал атестату, бо він не звіряється і не перевіряється ні з якою базою або спотворити інформацію про додаткові бали.

Таким чином у рейтинг вступників потрапляє половина абітурієнтів із завищеними сфальсифікованими балами. Інший абітурієнт, який міг бути у числі тих, хто може вступити на держзамовлення, опиняється нижче. Він швидко подає документи на контрактну форму навчання або в інший виш. Потім, коли залишається донести деякі документи, стає відомо, що половина осіб у рейтингу мали завищені бали. Але цей абітурієнт вже подав документи на контракт.

Положення передбачає цікавий момент: всі відомості про вступників мають бути занесені до єдиної бази даних освіти. Отже, передбачається, що всі, хто подає документи в електронному вигляді, а також ті, хто принесуть паперові документи, мають бути внесені до цієї бази.

Взагалі електронна система успішно працює у багатьох країнах світу, однак там використовується лише система. Ніякої бази даних Міністерства освіти, як у нас, немає.

Перша й головна загроза, яку несе ця база даних, - це порушення прав людини. Вона суперечить статті 32 Конституції України. У даних, що подаються до бази даних МО вказується адреса абітурієнта, стан здоров'я, сімейний стан випускника тощо. В цьому випадку ми маємо справу зі створенням серйозної бази даних всіх вступників 2011 року.

Невідомо, як використовуватимуть цю базу напередодні виборів. Невідомо, хто є розпорядником такої бази, як ця інформація захищена і як буде використовуватися.

У цій вступній кампанії проблема не лише у базі даних. Держзамовлення цьогоріч регулюється в ручному режимі. Скорочується воно не по всіх вишах та всіх спеціальностях, а лише по деяким ВНЗ.

Наприклад, університети "Києво-Могилянська академія" та у "Львівська Політехніка" позбавили безкоштовного навчання на спеціальностях журналістики. Натомість збільшили держзамовлення на гуманітарні спеціальності у технічних навчальних закладах. Така політика знижує якість освіти, оскільки абітурієнти не мають можливості безкоштовно навчатися у передових університетах країни, які мають свої традиції та цілі наукові школи.

Краще б Міністерство освіти займалося контролем якості освіти. Наразі немає прозорого державного рейтингу якості із показниками знань випускників українських університетів. Немає зовнішніх кваліфікаційних іспитів, як б складали студенти перед закінченням вишу.

Сейчас вы читаете новость «Вступна кампанія 2011 — це гра без правил». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть