Ексклюзивы
четверг, 14 июня 2012 10:40
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Справу Щербаня риють, щоб повернути довіру Заходу до Януковича

Президент Віктор Янукович в інтерв'ю агентству Bloomberg розповів, що Юлія Тимошенко причетна до вбивства депутата Євгена Щербаня у 1996 році. У неї на це, за словами президента, були мотиви.

Головний адресат цього антитимошенківського меседжу - європейські світові лідери. Справа Тимошенко призвела до того, що усунувши її з активного внутрішнього українського політичного процесу, влада зробила її найбільш відомим і найбільш легітимним українським політиком на світовій арені. При тому, що легітимність самого Януковича, авторитет президента як українського лідера, набагато знизився. Виходить так, що Тимошенко захищають Меркель, Клінтон, Обама, Олланд і навіть Путін. Це підкреслює світову легітимність Тимошенко. Водночас є певне охолодження і навіть згортанням відносин з офіційним українським лідером, до якого навіть не хочуть приїжджати на футбольний чемпіонат.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Львові кілька сотень європейських фанів одягнули футболки "Free Юля"

Це тільки підкреслило ігнорування європейськими світовими лідерами нинішньої української влади. І якщо сюди ще не приїде Путін з Медведєвим, якщо Росія буде боротися за титул на Євро і буде виступати в Україні, то це ще більше підкреслить парадоксальну і неприємно ситуацію, а можливо пастку міжнародної легітимності, в якій опинилася українська влада.

При чому характерно, що всередині України легітимність Тимошенко непропорційна легітимності у світовому клубі еліт, яку вона має. Рейтинг Тимошенко в країні так помітно не зростає, як він зріс серед лідерів країн, які не тільки визначають світову політику, а є стратегічними партнерами України.

Тому українській владі потрібно сьогодні робити все, щоб делегітимізувати Тимошенко, перш за все, серед європейської і світової еліти, розповідаючи, інформуючи про неоднозначну історію політичного сходження та успіху Тимошенко. Очевидно, українська влада вважає, що вона може "розплющити очі" на неоднозначне політичне минуле Тимошенко і тим самим зменшити пристрасті навколо перебування її за ґратами. З іншого боку, все ж таки показати, що за судовим процесом над Тимошенко стояла не особиста помста Януковича, за яку, як думає українська влада, його й ігнорують, а реальні факти і докази бандитського капіталізму 90-х років в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковичу залишилось сказати, скільки років отримає Тимошенко за Щербаня

У цьому випадку влада починає діяти більш обережно, акуратно і раціонально. З одного боку, вона пом'якшує умови перебування Юлії Тимошенко, дає можливість лікуватися в лікарні. Безумовно, це краще, ніж в тюремній лікарні. А з іншого боку, вона намагається створити певну машину пропаганди для того, щоб розвіяти цю ауру героїзму, жертовності, яку створила сама ж влада справою Тимошенко.

Але головне те, що неправильно оцінюють небезпеку легітимізації Тимошенко світовими лідерами і небезпеку ігнорування Януковича з боку західних політиків. Неправильно розставляють акценти. Вони думають, що справа тільки в Тимошенко. Хоча справа полягає в методах, якими починався процес над екс-прем'єром, в методах, з якими проходив судовий процес, умовах, в яких перебувала на початку свого ув'язнення Тимошенко. Наша влада вважає, що справа в особистостях, а не в інститутах, що справа в якихось особистих політичних пристрастях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щербань у 90-х очолив на Донбасі спротив Лазаренку і ЄЕСУ - експерт

Щось спрацьовує з цього намагання влади розвіяти міф про Тимошенко. Активність може падати. З одного боку, у представників європейської еліти можуть виникати певні сумніви щодо самої цієї справи. Але це не зможе стати надійною та ефективною стратегією з руйнування "бренду Тимошенко" в перш за все європейській спільності і європейських елітах. В решті-решт, це зайшло вже дуже далеко. Це не питання еліт. Це питання мас-медіа і суспільства. Навіть якщо у когось можуть з'явитися сумніви, тим не менш, не будуть проводити кампанію піару чи антипіару для того, щоб ці сумніви розвіяти, бо справа зроблена. Тепер мова може іти тільки про те, щоб у європейських еліт з'явилося розуміння того, чому українська влада діяла так, а не інакше. Мова може йти лише про те, щоб хоча б частково відновити легітимність Януковича серед світових лідерів. Чи вийде з цього щось? Невпевнений, але очевидно, що українська влада розраховує саме на такий ефект.

У справі Щербаня будуть шукати якісь докази, будуть рити. Їм це потрібно для того, щоб хоча б частково відновити авторитет і для того, щоб хоча б частково знову повернутися в європейський клуб еліт і зустрічатися не тільки з Коморовським, але й з Меркель, чи Баррозу. Нам потрібні європейські інституції, фінансові ринки. Нам потрібна Європа і потрібен Захід як центр сучасного світу, в якому приймаються ключові світові рішення. Потрібно якось повертати довіру. Очевидно, що одним із інструментів хоча б часткового повернення довіри є намагання "розкрити очі" на історію політичного успіху Тимошенко у 90-х роках.

Сейчас вы читаете новость «Справу Щербаня риють, щоб повернути довіру Заходу до Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть