Ексклюзивы
пятница, 04 апреля 2014 14:30
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Зараз втримати Україну від розколу без олігархів - неможливо

За чутками, Петро Порошенко та Віталій Кличко у Відні зустрічалися із олігархом Дмитром Фірташем. Результатом цієї розмови стало те, що Фірташ нібито пообіцяв підтримку Петру Порошенку на виборах президента 25 травня.

Зараз із впевненістю можна сказати, що на виборах президента Дмитро Фірташ підтримає Петра Порошенка. Це така собі "антиюля". Це давня історія. І Фірташ буде робити все, щоб виграв Порошенко. Рінат Ахметов підтримує Михайла Добкіна. Зрозуміло чому - бо Порошенка він ніколи не буде підтримувати через бізнесовий конфлікт 2005 року. Сергія Тігіпка не буде підтримувати, бо боїться за Партію регіонів - що Тігіпко перебере її на себе.

Ахметов робить ставку на Добкіна, розраховуючи потім бути більш автономним від Києва. Сподівається на хороший результат в східних регіонах України - Харків, Донецьк, Луганськ. Щоб на парламентських виборах, реорганізувавши Партію регіонів, зробити ставку на Олександра Вілкула. Бо зараз Вілкул не має рейтингу взагалі.

Віктор Пінчук буде підтримувати одночано Тігіпка і Порошенка. Тігіпка - для Півдня України і для парламентських виборів. Кого Пінчук ніколи не буде підтримувати, так це Тимошенко. Як, власне, і Фірташ.

Коломойський, скоріше за все, буде також підтримувати Сергія Тігіпка. Так завжди було. Тігіпко його влаштовує на майбутнє. Коломойський такий олігарх, що розраховує домовитись із будь-яким переможцем цих виборів. Тим паче, що сьогодні він фактично господар Дніпропетровської області. Значить, із ним будуть змушені рахуватися.

Так само і Ахметов розраховує наростити і укріпити свої позиції. Хоче взяти під контроль Донецьк, Луганськ та Харків. Це нова тенденція для України. Держава слабка, Росія діє наповну і регіони будуть відцентровуватись. Кожен з цих олігархів буде торгуватися своєю Вотчиною. Але у цій боротьбі Ахметов вже переграв Коломойського.

Олігархи сьогодні намагаються втримати ситуацію під контролем, тому будуть так діяти. На Сході невдоволені тим, що відбувається в столиці. Люди, які не хочуть йти під Росію, будуть робити ставку на місцевих олігархів - і місцеві еліти, і виборці.

З їхнього боку побачимо підігравання сепаратистським настроям, але без відділення від України. Це буде такий м'який процес відділення від центральної влади. Це матиме не найгірші наслідки, бо вони могли б зіграти і на приєднання до Росії.

Справа в тому, що сьогодні втримати Україну у нинішніх територіальних межах без олігархів - неможливо. Без того, щоб кожен контролював свій регіон. Ахметов взагалі робить крупне утворення із кількох областей - 7-8 млн населення. Територіально це як Сербія.

Після президентських виборів, хто б їх не виграв, будуть змушені домовлятися із олігархами. Хоча Тимошенко погрожує, що вона їх як клас знищить. Але говорить про те, що перетворить їх на великих бізнесменів. Хоче, щоб вони грали чесно. Як буде за Порошенка, важко сказати. Та в країні нова реальність, і йому з цим варто буде рахуватися.

Сейчас вы читаете новость «Зараз втримати Україну від розколу без олігархів - неможливо». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть