Ексклюзивы
суббота, 06 августа 2011 12:00
Иван Столярчук
Иван Столярчук
Иван Столярчук

Слов'янський базар

- Випий гарєлки! Закуси драніками! Купи лляний трикотаж! Сходи на концерт Люби Успенської! - кричить з усіх боків центр Вітебська у день "Слов'янського базару".

До міста приїжджаю якраз у розпал фестивалю. Обходжу літній амфітеатр, де відбувається "слов'янське єднання". За кілька сотень метрів, у тихому парку, знаходжу самотню червону цегляну будівлю. Це - музей Марка Шагала. Закохані на його знаменитій картині "Над містом" летять саме вітебським небом. Саме місцевого єврейського скрипаля на полотні "Бестіарій і музика" купили торік корейці за 4,18 мільйона доларів.

Цього року бабусь не привезли

Відвідувачів у музеї нема. Обходжу два поверхи - літографії з кониками Шагала, його офорти до французького видання гоголівських "Мертвих душ". На згадку хочу купити альбом із роботами художника. Але не знаходжу його ані в музеї, ані в міських книгарнях.

Із раю старого єврейського кварталу знову потрапляю на "Слов'янський базар", й одразу згадую "Країну мрій". Цьогорічний фестиваль на київському Співочому полі мене розчарував. Найбільше задоволення я отримував тут від бабусь, яких щороку звозили з найвіддаленіших сіл Полісся, Карпат, Полтавщини. Вони співали. Після такої автентики вже не хотілося слухати етно-рок у виконанні міських підлітків. Цього року бабусь не привезли.

У наметі білоруського Лідського пивзаводу прошу налити місцевого.

- Ще не підвезли, - відповідає жіночка за шинквасом. - Візьміть, он хороше, імпортне пиво, - радить. - Але дороге, - і показує на холодильник із пляшками "Оболоні".

Сейчас вы читаете новость «Слов'янський базар». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть