Ексклюзивы
суббота, 30 июля 2011 12:15
Иван Столярчук
Иван Столярчук
Иван Столярчук

Білоруський вибір

В автобусі Чернігів-Гомель п'ятеро наших хлопців запросили білоруску до імпровізованого столу з печивом, лимонадом і цукерками. Вона їде сама. На автостанції тітка, яка її проводжала, вперла в салон дві величезні картаті торбехи, ще дві такі ж поставили в багажник "Ікаруса". Удома Альону зустрічатиме мати.

Для дівчини маршрут до тітки звичний. На чернігівських базарах висять оголошення "беларусам скидка" - кращих гуртових покупців годі шукати. У післязарплатний вікенд із полиць змітають усе. Альона везе горілку, олію й скаржиться, що мати забула замовити солодощі. Автобус заїжджає на вулицю Савєцкую - головну магістраль Гомеля. Хлопці бачать назву кондитерської білоруською.

- "Асалода" - це як перекладається? Як наша "Насолода", да? - питають у Альони.

- Как это переводится и что значит, я не знаю, но эта надпись тут давно, - відповідає дівчина, в якої не було в школі уроків рідної мови.

На вокзалі хлопці допомагають їй вивантажити гостинці, знайомляться з матір'ю. Та одразу починає жалітися потенційним закордонним зятям, що з магазинів зник цукор:

- Його люди тачками вивозили.

Усі валютні запаси родини з-під матрацу підуть на літній відпочинок у Криму, бо путівки в дешеві білоруські санаторії давно викупили росіяни.

Жінка прийшла з 5-річною Альониною сестрою. Мала смикає за руку, хоче шоколадку. Мати продовжує монолог:

- Ми любимо молочний Dove з фундуком, раніше він від 4 тисяч був, а зараз уже 15. А з нашими апетитами, - показує на повнувату молодшу доньку, - ніякої зарплати не вистачить.

Альона обіцяє зателефонувати хлопцям, піднімає торби й несе до маршрутки. Мати, тягнучи за собою ще й дитину, не замовкає:

- Ну, доню, куплю я тобі Dove. Але вибирай: або шоколадка, або море влітку.

Сейчас вы читаете новость «Білоруський вибір ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

66

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть