Ексклюзивы
среда, 14 ноября 2012 10:46
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Обнулення списків опозиції може призвести до обнулення самої опозиції

Опозиційні партії відмовилися від ідеї обнулення списків і готові піти до нової Верховної Ради. Водночас, вони не визнають результати парламентських виборів і вимагають від влади розслідувати всі порушення, які було зафіксовано.

Вся ця ідея з обнуленням списків абсолютно безглузда. Треба розуміти і пам'ятати — закон не передбачає такого. Те, що було у 2007 році, зараз вже неможливе. Єдине, що можна зробити — це відмовитися від депутатських мандатів. Але це є досить складною і дуже ризикованою процедурою.

Якщо піти на такий варіант відмови від депутатських мандатів, як пропонував зокрема Анатолій Гриценко, то це може призвести до обнулення самої опозиції, бо в парламенті просто не буде реальної опозиції. Одразу виникає декілька ризиків, починаючи від того, що немає впевненості, що всі опозиціонери відмовляться від своїх мандатів. Особливо це стосується кандидатів у депутати, які знаходяться наприкінці виборчого списку партії. І ця проблема досить серйозна.

Якщо все ж опозиціонери зараз відмовляться від своїх мандатів, то їм варто не забувати, що до початку грудня ще буде діяти чинна Верховна Рада із сьогоднішньою більшістю і вона може просто оперативно внести зміни до виборчого законодавства. Володимир Литвин вже про один такий варіант сказав. Якщо депутати-мажоритарники будуть здавати мандати, Рада просто внесе такі зміни, за якими переможцями виборів будуть визнавати кандидатів, які посіли другі місця на окрузі. Ризиків, на жаль, дуже багато. Я вже не кажу про можливості повної зміни виборчого закону, якщо неминучий буде варіант з перевиборами. Тому, думаю, що коли ці ризики усвідомили в опозиції, там обрали більш розумний варіант і відмовилися від ідеї з обнуленням списків.

Відмова від присутності у Верховній Раді заради збереження опозиційної гідності — це, звичайно, важливо, але це більше нагадує принцип "хай гине світ, але перемагає справедливість". Адже є рівні відповідальності, коли треба думати, що буде завтра і як завтра треба буде діяти. Тому, думаю, опозиція якраз зараз намагається діяти саме з точки зору відповідальності, зокрема, враховуючи те, що присутність в Раді трьох опозиційних сил дасть можливості брати участь у формуванні виборчих комісій і на президентських, і на наступних парламентських виборах. Відмовлятися від участі в парламентських виборах було б трагічною помилкою.

На користь опозиції може зіграти той факт, що зараз у Партії регіонів не буде стійкої стабільної більшості. За нинішніми підрахунками, офіційну більшість, якщо вона буде створена, Партія регіонів може утворити за рахунок депутатів-мажоритарників, але тоді вона буде десь на рівні 226-227 депутатів, тобто це мінімум людей для більшості. Це дуже ризиковано, адже це дуже мала і хитка більшість. А якщо будуть ще й "тушки", то це викличе неминучий внутрішньопарламентський конфлікт і серйозні критичні оцінки з міжнародних організацій. Саме "тушкування" призведе до остаточного визнання виборів недемократичними. Тому спроба "тушкування" вже була б серйозною помилкою для ПР.

Тому опозиції зараз варто готуватися не до бліц-кригів, а до довготривалої опозиційної окопної війни в парламенті.

Крім того, саме нинішнє представництво в парламенті і є найбільш вдалим плацдармом для участі в президентських виборах. Якщо в опозиції такого плацдарму не буде, можна вже сказати заздалегідь, що президентські вибори буде програно.

Сейчас вы читаете новость «Обнулення списків опозиції може призвести до обнулення самої опозиції». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть